Съдии от Международния съд на ООН наредиха на Израел да спре военното си нападение срещу южния град в Ивицата Газа Рафах, предаде Ройтерс.

Съдът подкрепи искането на Южна Африка Израел да спре офанзивата си в Рафа. Кейптаун инициира и дело за геноцид над палестинците.

Израел многократно отхвърли обвиненията в геноцид като неоснователни, твърдейки в съда, че операциите му в Газа са самоотбрана и са насочени срещу бойците на „Хамас“, които нападнаха държавата на 7 октомври.

Говорител на израелското правителство каза в навечерието на решението от петък, че „никоя сила на Земята няма да спре Израел да защити своите граждани и да преследва „Хамас“ в Газа“.

Международният съд нареди на Израел да спре бойните действия
Снимка: Reuters

Представителите на Южна Африка поискаха миналата седмица от Международния наказателен съд да наложи спешни мерки, заявявайки, че атаките на Израел срещу Рафа трябва да бъдат спрени, за да се гарантира оцеляването на палестинския народ.

Съдът е най-висшият орган на ООН за разглеждане на спорове между държави.

Решенията му са окончателни и задължителни, но са били игнорирани в миналото. Съдът няма изпълнителни правомощия. Решение срещу Израел може да окаже по-голям дипломатически натиск върху правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

Реакциите

„Тези, които искат Израел да спре войната, искат Израел да престане да съществува. Израел няма да се съгласи с това“, категоричен беше министърът на финансите в кабинета на Нетаняху Бецалел Смотрич.

Смотрич е лидер на една от националистическите религиозни партии в коалиционното правителство на премиера Бенямин Нетаняху.

Членът на израелския военновременен кабинет Бени Ганц е провел телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„Хамас“ обяви, че приветства решението на Международния съд.

Палестинската власт приветства решението в петък на Международния съд, заявявайки, че то представлява международен консенсус за прекратяване на войната в ивицата Газа, каза говорителят на палестинския президент Набил Абу Рудейне пред Ройтерс.

Снимка: Getty Images

Израелският опозиционен лидер Яир Лапид остро критикува решението на Международния съд тъй като искането за незабавно прекратяване на бойните действия в Рафа не е обвързано с освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“.

Международният съд нареди на Израел да спре бойните действия
Снимка: Reuters

Лапид, който обикновено е яростен критик на премиера Бенямин Нетаняху, каза, че провалът на съда да обвърже двата въпроса е „морален колапс и морална катастрофа“.