Забулена жена в ярко синя дреха прегръща увитото в чаршаф тяло на малко дете. Това е 36-годишната Инас Абу Маамар.

Детето е починалата ѝ племенница Сали. 5-годишното момиченце е убито по време на израелска атака срещу болница Насер в Хан Юнис, Ивицата Газа.

Фотографът на Ройтерс Мохамед Салем наблюдава тази сцена в моргата на болницата – място, където палестинци разбират, че близките им са загинали. Той вижда Инас, която клечи на земята и силно стиска тялото на малкото дете. Тя плаче и не пуска малкия вързоп.

„Припаднах, когато видях, че това е нашето момиченце. Взех я на ръце. Докторът ми каза да я оставя… но аз му отговорих, че това няма да се случи“, разказва Инас на Мохамед Салем.

Фотографът, който е палестинец по произход, заснема тази сърцераздирателна сцена дни след като съпругата му ражда.

„Това е много силен и тъжен момент, който обяснява какво се случва в Ивицата Газа“, казва Салем.

Кадърът, който повече прилича на ренесансова картина със своите цветове и композиция, донася на Салем световно признание – голямата награда на World Press Photo, както и тазгодишния приз за фотография на Pulitzer. Това е един от най-престижните конкурси за репортажна фотография в света.

В коментар журито на тазгодишния конкурс казва, че кадърът е композиран „с внимание и уважение, което показва и метафоричния, и директния смисъл на невъобразимата загуба“.

Фотографията е заснета само 10 дни след началото на ударите на Израел в Ивицата Газа.

„Това е изключително дълбоко влияещо изображение“, каза Фиона Шийлдс, член на журито. „След като го видиш един път, повече не можеш да го забравиш“, допълва тя.