Скопската чаршия е последното място в центъра на македонската столица, незасегнато от бума на бароковата архитектура. Но и тук спокойствието е само привидно.

„На никого до сега не съм казвал - за първи път се чувствам застрашен. Самият ти влизаш в един филм и се усещаш застрашен за своята сигурност и сигурността на хората, които са в къщата ти”, споделя главният редактор на информационна агенция ИНА Суат Сакипи.

Преди две години по време на местните избори в Македония той успява да заснеме как министър от актуалното правителство заплашва избиратели в община Долнене да гласуват за ВМРО-ДПНЕ. Вместо в автор на сензационен репортаж, журналистът става арестант без обвинение в полицията в Прилеп.

В скандалния филм се чува гласът на Сашо Миялков - първи братовчед на премиера Никола Груевски и шеф на Управлението за сигурност и контраразузнаване на Македония, известно като „тайната полиция”.

Ще го хвърлим на наркоманите!

Обект на разговора е един от най-яростните политически опоненти на правителството - Любе Божковски, изненадващо задържан от службите... с подхвърлен на улицата подкуп. Само ден след изборите, един от най-силните мъже в държавата планира неговото изнасилване в затвора Шутка: „Ще го яде там, ще го **** наркомани!”

„Нашите лидери са се превърнали в мрачни принцове. И буквално искат да управляват живота на всеки в държавата”, категорична е зам.-председателката на опозиционната СДСМ Радмила Шекеринска.

Най-голямата политическа криза в историята на Македония започва от офиса политическата сила. Опозицията разкри, че близо 20 хиляди македонски граждани са подслушвани незаконно в продължение на 4 години. Сред тях и чуждестранни дипломати, сред които, по неофициална информация, и българският посланик.

„Но властта не е искала да контролира само опозицията - искала е да контролира медиите и затова е подслушвала и журналистите и собствениците. Искат да контролират бизнеса - затова са подслушвали и бизнесмените. А това, което е важно е, че са искали да контролират и своите!”, подчертава Шекеринска.

Инвеститори в сянка

Именно записите на хората с власт са най-интересни: „В Македония сега най-голям инвеститор са Карибските острови. Това са все техни фирми със скрит собственик, който са регистрирани като офшорни компании, и които станаха собственици на всичко! Любе Божковски за това много говореше. Сега разбираме, че още по време на кампанията Миялков е казал, че когато завършат изборите, ще го арестува. А два месеца след това затвориха и телевизия А1”.

Записите разкриват мрачна реалност край Вардар. Ето как не друг, а македонският министър на вътрешните работи - Гордана Янкулоска се разправя със своите опоненти. В разговор с нейно участие се говори за това как ще горят кафенета и хора ще остават „без нищо”.

Според Шекеринска, премиерът е откупил през офшорни фирми огромни терени на планината Водно, край столицата, на които след това, чрез натиск е издавал строителни разрешителни, за да може неколкократно да увеличи стойността им до около 30 милиона евро.

Гнили ябълки като при нас

„Премиерът, двама-трима министри - контролират цялата съдебна, правосъдна система. Съдии се избират според плюсове и минуси, които министърката за вътрешните работи ги пише”, посочва тя.

А ако се чудите как се избират и назначават съдиите в най-големия съд в Скопие, внимателно разгледайте този разговор на шефа на тайната полиция с една от неговите подчинени във вътрешното ведомство:

- Ало! Светле, какво правиш?/ Искам да ти кажа една работа. Да те избираме ли за съдия или да не те избираме?

- Как да не ме изберете?! Аз бих искала да ме изберете!

- Добре. Аз я наредих работата да бъдеш избрана.

- Да?

- Ще трябва да ме почерпиш.

- Е,е,е... Цял живот ще ви бъда задължена!

Медиен мрак

И ако на фона на десетки подобни разкрития очаквате вълна от граждански протести - грешите. За почти всички македонски медии такова събитие просто не съществува. Сакипи твърди, че има „пълен мрак” – особено в македонската част.

А докато водим този разговор на чаршията, местната албанска телевизия излъчва паралелен запис на интервюто, което лидерът на опозицията даде пред нашата камера.

Интервюто пред bTV за минути обикаля и малкото независими интернет сайта, а свободният разговор за реалността в Македония е водеща новина.

“Премиерът и неговото най-близко обкръжение се опитват да убедят гражданите: Това, което чувате, не го чувате! Това, което виждате, не го виждате! А те самите нито веднъж не оспориха автентичността на тези записи”, обяснява случващото се проф. Йове Кекеновски, основател на ВМРО-ДПМНЕ.

Заради критиките си към премиера, в началото на месеца професорът по право е изключен от партията.

Чудовищно

„Би било страшно хората да излязат на улицата. Би било страшно да се пролее кръв, кръв по улиците на република Македония. Но е очевидно, че премиерът иска това”, смята Кекеновски..

Случаят известен като "Монструм", или "Чудовище" вече доказа, че има потенциал да разклати западната ни съседка. Преди 3 години, 4 македонски момчета и един мъж бяха екзекутирани на брега на Смилковското езеро, край Скопие. Доживотните присъди, които македонският съд присъди на шестима етнически албанци, предизвикаха невиждани до сега сблъсъци по централните улици на Скопие.

„Ние им съчувстваме, защото всички ние сме родители - имам и аз 18-годишно дете! Не дай Боже да бъде убито! Жал ни е за тези деца! Ама не сме ние!”, твърди Несмеджин Азири, който е братовчед на трима от осъдените.

Семейство му има своя версия за причините: „Знаем, че нашите роднини ги затвориха само заради земята. Фейзи Азири беше концесионер. И от тази страна и от онази страна. Никога не сме имали проблем - нито със закона, нито с властите!”

Факт е, че веднага след началото на процеса, 30-годишната концесия на семейството е анулирана, а на мястото на екзекуцията започва строеж на ресторант с увеселителен център. Властите дори подготвят отбивка от магистралата, която да улеснява бъдещите посетители.

„Това е един от редките случаи, в който самите свидетели, които Прокуратурата на Република Македония ги прилага като ключови свидетели, които са очевидци на самото престъпление - те са видели злодеянието, те са били на мястото на злодеянието, те са видели извършителите - самите тези свидетели казват в своите показания, че не са тези извършителите! Не са това лицата, които те са видели на мястото на събитието! А описват съвсем други физиономии!”, допълва и адв. Насер Рауфи.

Какво чака Македония

На фона на публикуваните разговори за кадруване в съдебната система и скалъпени процеси срещу хора от всякакъв калибър, сякаш всички в Македония сега очакват само едно.

„Албанците ще реагират много, много тежко в момента, в който само една дума излезе за случая „Монструм”. Само една дума да се чуе за това как се нарежда да се скалъпи процеса! Само една дума!! Ще се видим с теб пак тук. Всички албански ще са на улицата в този момент. Само една дума! Бога ми, тежко им на много хора, които са в днешната власт!”, убеден е Суат.

  • Македонската опозиция се връща в парламента
  • Един човек загина, а друг е тежко ранен след стрелба в Куманово
  • Груевски си предрече историческа изборна победа догодина
  • Заев очаква в най-скоро време съставяне на ново правителство в Македония
  • Скопие засили мерките за сигурност, имало заплахи за нападения
  • Над 1500 души протестираха против Груевски в Скопие
  • Косово погреба с почести и като мъченици загиналите при операцията в Куманово
  • Кунева: Пускаме Македония в ЕС само след реформи
  • Осъдиха вуйчото на Мартин Нешковски, чието убийство предизвика протестите в Македония
  • Протест в Косово заради размириците в Куманово