Специалният екип на bTV Цветана Балабанова, Огнян Кръстев и Ивайло Ангелов са при българите в Одеса - град, който в последните дни отново е атакуван с дронове и ракети. Следва история за любов по време на война…

Тя е студентка по психология, а той – програмист. Любовта между Камила и Микита пламва от пръв поглед. Четири години по-късно двамата решават, че напук на войната ще се оженят точно тук и сега.

„Сега, когато сме истинско семейство – съюз и пред закона – ще можем да постигнем още повече и да се развиваме заедно още по-успешно“, казва Камила.

Днес 80% от сватбите в Украйна са само с младоженците и фотограф. Двойките искат да запечатат вълшебния ден, който може да се окаже последният им хубав спомен.

Микита и Камила решават да не канят никой друг, защото родителите им са извън страната. Следващата им цел е собствен дом.

„Винаги съм искал да пътешествам в чужбина, но сега точно тази мечта е не на място. Чудя се какво ще стане с мечтите ми, ако се наложи да изпълнявам дълга си към родината, което смятам за справедливо, но не е ясно каква ми е перспективата. За мен това наистина е много тежък въпрос“, споделя Микита.

Украинските власти обмислят да дадат възможност за сключване на брак онлайн, за да улеснят войниците, които не могат да вземат отпуск.

Такъв не може да си вземе и бащата на Марк за неговото изписване. Игор е на фронта и е виждал новородения си син само на снимка.

„Ние го чакахме, много искахме дете, но не се получаваше. И както вървеше войната, научих, че ще имаме това съкровище, пък и момченце – и нямаше какво да му мисля. А и трябва да се раждат деца, за да се попълва населението на страната“, разказва Олга Шкляренко, съпруга на войник.

Лекарите разказват, че макар броят на ражданията да спада, от началото на войната все повече мъже присъстват на сюблимния момент.

„Най-стресовата ситуация за нас беше в самото начало на войната, когато завършвахме операция буквално под обстрел. И 10 минути по-късно свалихме в бомбоубежището бебето, родилката и съпруга ѝ. Стараем се да успокояваме жените, да няма паника, пускаме им музика“, разказва д-р Ирина Головатюк, директор на родилния дом.

За изминалата година седем бебета са проплакали в укритието, на 3 метра под земята.

Почти всяка нощ на родилките се налага да прекарат поне няколко часа в преустроено подземие заради въздушните тревоги.

И както всички в Украйна, лекарите в Одеса се надяват на край на войната и победа на новия живот.