Международното летище "Завентем" в белгийската столица, което вчера стана обект на терористични атаки, продължава да е затворено за полети до четвъртък, включително. Самолетите се пренасочват към Лиеж и други летища.

Същевременно обаче хиляди хора остават блокирани в Брюксел и в покрайнините на града, предаде специалният пратеник на bTV Петър Нанев.

Те бяха евакуирани от летището веднага след взривовете.

В зала "Брабантал" в покрайнините на Брюксел хора от всяка точка на света прекарват последните 24 часа в полеви условия - на походни легла, с багажите си и с одеяла, раздадени от белгийския Червен кръст.

Бомбите на летището избухват в момент, когато българският състезател по колоездене Радослав Константинов чака самолета си за Марсилия.

„Съобщиха ни за бомбена заплаха първоначално, ние така и не чухме взрив. Нямаше такaва голяма суматоха, хора тичаха в различни посоки, но не беше толкова страшно, колкото като гледах видеата от самия взрив”, обясни той.

Разбира за самоубийствените атентати едва след като е евакуиран на пистата заедно с хората, чакащи на терминала.

„Пет минути по-късно вече хора знаеха. Впоследствие ни информираха, че има намерени други взривни устройства, които ще бъдат взривени от сапьори, за да не се притесняваме”, разказа Радослав.

Той пътува често, но вече ще има едно на ум, когато се качва на самолет. „Не ме кара да се чувствам сигурен от тук нататък”, признава Радослав.

Повече от 24 часа той, заедно с отбора си по колоездене и още стотици хора, е настанен в зала "Брабантал" в покрайнините на Брюксел. Снощи спортистите се включили и в организацията за по-бързото разпъване на походни легла.

„Приоритет за всеки един от тук присъстващите е как ще се прибере вкъщи. Инстинктът за самосъхранение е по-силен при всеки”, е на мнение Радослав.

Може би и заради това на част от хората, нервите започват да не издържат, особено след като научиха, че летището в Брюксел остава затворено поне още два дни.

  • Френски медии: Саудитска Арабия превръща Косово в балканския "Моленбек"
  • Обвинен за атентатите в Брюксел изхвърлил експлозивите в тоалетна
  • Преди атентата в Брюксел Наджим Лашрауи бил надзирател на заложници в Сирия
  • Ветеран от Виетнам е последната идентифицирана жертва от атентатите в Брюксел
  • Обвиниха един от заподозрените за атентатите в Брюксел и за тези в Париж
  • Мохамед Абрини нямал основна роля в атентатите в Брюксел
  • ИДИЛ: Братята Бакрауи стоят зад парижките и брюкселските атентати
  • В Белгия задържаха още двама заподозрени за брюкселските атентати
  • Терористите от Брюксел и Париж готвели нападения на Евро 2016
  • Мохамед Абрини признал, че е „мъжът с шапката“