Днес се навършват 34 години от най-тежката ядрена катастрофа в човешката история – експлозията на Чернобилската АЕЦ, близо до град Припят, Украйна. 

На 26 април 1986 г. в 01:23 ч. реактор №4 на съветската централа избухва, променяйки живота на милиони хора по света – десетилетия напред. 213 души са приети в болница минути след тежкия инцидент, а 31 умират веднага.  

До ден днешен има спекулации относно причината за аварията. Основната версия е комбинация от неправилни действия на персонала.

Повечето жертви са били огнеборци, опитващи се да потушат пожара, но неподозиращи за отровния радиоактивен пушек. Радиоактивното замърсяване обхваща над 200 хил. квадратни километра, най-вече в Украйна, Беларус и Русия.

Десетки хиляди са евакуирани, но нанесените щети са факт –  Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални, сочат доклади на здравните власти в Европа.

В много от страните от бившия Източен блок, сред които - и България, поразените от радиацията е могло да бъдат значително по-малко, но властите решават първоначално да скрият мащабите на инцидента и така в ключови за здравето на следващите поколения седмици, хората спокойно манифестират под дъжда на 1 май, ядат пресни зеленчуци и пият краве мляко. След 10 ноември у нас наказани за това са само двама висши функционери и то - със скромни присъди.

Снимка: EPA

Хилядите участници в ликвидирането на последствията успяват да изградят бетонен саркофаг, който задържа голяма част от горивото в разрушения реактор и тонове радиоактивни метали и прах. През 2017 г. саркофагът е подменен с нов, а проектът струва 1,4 млрд. долара. 

Снимка: EPA

Бетонната арка е дълга 162 м и висока 108 м. В сегашния си вид новият покрив тежи над 26 хил. тона. И до днес най-близкият град – Припят остава символ на трагедията – обезлюден заради все още високите нива на радиация.

През 2019 г. от HBO направиха нов прочит на трагедията, за която светът разбира дни, след като е станала. Мини сериалът „Чернобил“ проследи причините и последиците от аварията в ядрената електроцентрала, като се превърна в най-гледаната продукция за годината. 

След него интересът към мястото на трагедията се възобновява, а град Припят става световна туристическа дестинация за любителите на силни усещания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!