Над 120 хиляди души са посетили Чернобил само за периода от 2017 г. насам.

Забранената зона около Чернобил 32 години след аварията в атомната електроцентрала е като магнит за авантюристи от целия свят, споделя Мартин Дубен, който работи за една от компаниите, предлагащи туристически обиколки в забранената зона.

Снимка: btvnovinite.bg

„Над 60 хиляди души са посетили зоната само през 2018 г. И това са туристи, без да броим учените, делегациите и телевизионните екипи”, отбеляза той.

Снимка: btvnovinite.bg

Около 200 лева струва еднодневна екскурзия за един човек, в която влиза гид, транспорт, посещение на централата от безопасно разстояние, както и всички необходими документи.

„Има много забранени места заради радиацията, която там е по-висока или не са достъпни, защото никой не поддържа пътищата. Затова екскурзиите ни са основно до атомната електроцентрала, градовете Припят и Чернобил. Наоколо има селца, обитавани от възрастни хора, които са се завърнали след аварията. Понякога ги посещаваме с туристите”, допълни Дубен.

Снимка: btvnovinite.bg


В забранената зона са популярни фотоекскурзиите и посещенията на военни бази и съоръжения.

„Всичко там е спряло през 1986 г. Видях дори четките за зъби на местните жители, изоставените дрехи, сгради и автомобили”, разказва още Мартин Дубен. 

Снимка: btvnovinite.bg

Процент от приходите отива за кампанията „Бабите на Чернобил”, която помага на възрастните хора с медикаменти и стоки от първа необходимост.