Нови мерки срещу разпространението на COVID-19 бяха набелязани по време на международна видеоконференция. Тя е организирана след призив на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

В нея взеха участие още политическите лидери на Италия, Австрия, Румъния, Унгария, Хърватска и България, които обмениха опит в борбата с коронавируса.

От българска страна участие взе премиерът Бойко Борисов, който излъчва срещата на живо във "Фейсбук".

Всички държави представиха накратко мерките, които са взели. Обсъдиха се и най-належащите мерки.

Италианският премиер Джузепе Конте изрази притеснение за бързите темпове, с които заразата се разпространява в страна му. Той попита колегите си от другите засегнати страни как се справят с въведените мерки за спазване на дистанцията между хората и здрависването.

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предложи разстоянието между хората на обществени места да се увеличи на 2 м, по примера на Иран. Румънският премиер Лудвик Орбан заяви, че страната му работи върху бързото диагностициране на COVID-19, междувременно са спрени полетите от и за Италия.

Борисов обяви, че България е предприела всички възможни мерки за борба със заразата. Той изтъкна, че трябва да се осигурят тестове за болниците, а светът трябва да впрегне всичките си усилия за намиране на ваксина срещу коронавируса, защото "финансовата криза чука на вратата".

Българският премиер изрази притеснение за нелегалните мигранти, които искат да влязат в Европа, защото те ще забавят борбата със заразата. Той посочи, че страните трябва да бъдат солидарни и не трябва да се ограничава износът на медицински медикаменти, свързани с COVID-19.

Борисов изтъкна, че у нас са затворени училищата и детските градини, но ако общественият транспорт в столицата спре, това ще затрудни икономиката в София. Той попита как в домашни условия могат пациентите да се лекуват, ако инфекциозните отделения в страната се препълнят. Българският премиер предложи оперативните щабове в световен мащаб да се съберат и да обсъдят допълнителни мерки.

Унгарският премиер Виктор Орбан и австрийският канцлер Себастиан Курц също споделиха своя опит.

След края на конферентната видео връзка началникът на българския Национален оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че референтната методиката, използвана и в другите страни за диагностициране на COVID-19, е най-сигурната.

„Трябва да поканим всички университетски клиники в България, където има вирусологични лаборатории, да се реорганизрат и да правят тестуване. Това ще даде възможност за обхващане на повече потенциален поток от Пациенти“, допълни ген. Мутафчийски.

По думите му повечето страни са привърженици на крутите мерки, като даде пример с Израел. „Те отделят особен акцент, че на лечебните заведения не трябва да се прехвърля отговорността за карантинирането на потенциалните болни. Изтъкна се, че голям процент от заразените са леко болни и трябва да бъдат изработени механизми за лечението им в домашни условия“, допълни ръководителят на Националния оперативен щаб.