Няма нови случаи на коронавирус у нас. Четирима са пациентите, които са доказани – двама в Габрово и двама в Плевен.

Това съобщи на брифинга на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски

Пристигат пробите, които са от засегнатите градове – предимно на персонал и контактни лица. 140 проби са от Габрово. Все още се уточняват какви ще бъдат групите, които ще бъдат изследвани.

Мерките, които се взимат в лечебните заведения, са много строг контрол на достъпа до самите болници, денонощна дезинфекция на всички отделение, а персоналът използва задължително предпазни средства.

В Габровската болница ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност, каза Мутафчийски, който тази сутрин е разговарял с директора на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов. Той уточни, че мярката се взима, за да се избегне възможността от заразяване на медицинския персонал.

Все още не е установен кой е т.нар. нулев пациент. В Габрово двете пациентки нямат нищо общо помежду си, поясни проф. Венцислав Мутафчийски.

Проф. Тодор Кантарджиев от своя страна призова младите хора, които карат много леко заболяването на крака, да не контактуват с възрастните си роднини, които са най-податливи.

„На 10 вирусоносители можеш да се докаже наличието на коронавирус у един. Не може да хабим ресурс да изследваме здрави хора“, каза той.