Красива природа, езера, много овце и коне и над всичко това – връх Ленин. Така изглежда Киргизстан, погледнат отдалече. Мултимедийният репортер на bTV Новините Ладислав Цветков обаче посети бившата съветска република и събра впечатленията си във филм.

„Независимо от това, че Киргизстан се намира на 4500 километра от тук, ние страшно си приличаме. Повечето страни, които правят преход към пазарна икономика много си приличат. Това, което те си говорят за собствената си политика до голяма степен е като това, за което си говорим в България”, разказа той в студиото на „Тази събота”.

Ладислав пътува заедно с български спелеолози, които от години проучват стотиците карстови пещери на Киргизстан. А там има много – 90% от територията на страната са планини (даже столицата Бишкек е на 2500 метра надморска височина), има карстови райони. Все още не всичко е изследвано и картирано.

Затова и са обикаляли предимно в провинцията. Въпреки това е категоричен: „Страната не е богата, но има изключително отношение към образованието”. В почти всяко село има училище, а занаятите са живи.

Вижте още във видеото!