Във все повече населени места по света водата е оскъдна ли негодна за пиене. Именно недостигът на питейна вода в изолираните райони е проблем, към който учените са насочили усилията си.

В Южна Корея за първи път е разработена екологична технология, вдъхновена от механизми, съществуващи в природата.

Системата е преносима и може да събира влагата от въздуха, като я пречиства и я прави вода годна за пиене.

Очаква се тази иновативна система да има широкообхватни приложения, включително във военни операции и при недостиг на вода в отдалечени и планински райони. Може да се използва и в къмпинги без водоеми в близост.

Снимка: iStock

Как работи новата технология?

 

Изследователският екип, ръководен от д-р Хюнеуи Лим от Корейския институт за машини и материали (KIMM), планира да комерсиализира 3-килограмовото устройство.

При тестове системата е получила сертификати, издадени от публични агенции, и е получила проверка за ефективността на събиране на вода, както и за безопасността на питейната вода, произведена от системата.

Целта е системата да се комерсиализира под формата на голямо разнообразие от стоки, вариращи от преносими устройства до продукти с голям капацитет, сподели TechXplore.

Преносимата система за събиране на влага, разработена от изследователския екип на KIMM, използва цикъл „адсорбция → десорбция → кондензация → стерилизация“ като своя основна технология. При адсорбцията влагата се събира върху повърхността на специален материал, след това чрез нагряване влагата се десорбира от материала, после с охлаждане тя кондензира и накрая се стерилизира.

Чрез използването на тази система може да се събере значително количество влага. Освен това и енергийната ефективност на системата също се подобрява повече от два пъти в сравнение с конвенционалните устройства.

Тази новоразработена система за събиране на влага е много стабилна, тъй като бактериите, които съществуват на повърхността на охлаждащите перки, където влагата обикновено кондензира, могат да бъдат стерилизирани в рамките на минута чрез незабавно нагряване до 80°. Веднъж събрана, водата преминава през процес на пречистване чрез екологичен и разградим филтър.

Какви са плюсовете спрямо конвенционалните системи?

Конвенционалните компресорни системи за събиране на влага се състоят от кондензатор, изпарител и компресор за предотвратяване на пренасищане с влага. Тези системи могат да породят проблеми с шума и теглото, както и със замърсяването на околната среда в резултат на употребата на хладилни агенти.

Други системи за събиране на влага използват термоелектрически модули. Те се разработват за справяне с шума и теглото, които имат компресорните системи. Един от недостатъците обаче на термоелектрическите системи е, че енергийната ефективност на събирането на влага е много по-ниска в сравнение с тези от компресорен тип.

Снимка: iStock

Капацитетът за събиране на влага на преносимата система, наскоро разработена от изследователския екип на KIMM, е повече от два пъти по-голям от този на конвенционалните системи с термоелектрически модули.

В допълнение към способността си за събиране на влага, тази нова система има и забележителна ефективност при консумация на енергия. Изследователският екип на KIMM проектира системата, за да работи без подаване на захранване към термоелектрическия модул по време на процеса на абсорбиране на влага.

Изследване, свързано със системата, е публикувано в списание Science of The Total Environment.