Освен от скоростта, с която талибаните превзеха Афганистан. Западът беше изненадан и от мащабната им медийна кампания. Някои заговориха за "талибани 2.0".

Те започват с примитивни флаери и аудиокасети с пропаганда през първите години на новото хилядолетие и стига до усъвършенствана машина за комуникация днес.

На 15 август талибаните стигнаха Кабул и поканиха "Ал Джазира" да излъчва ексклузивно влизането им в президентския дворец. Два дни по-късно дадоха и първата си пресконференция, определена от специалистите като "мастърклас на PR-а и стратегическата комуникация".

“Всички служители, включително и жените, ще могат да се върнат на работа в рамките на позволеното от шариата. Прощаваме на всички, които са били срещу нас, защото това е в интерес на мира и стабилността”, заяви Забихула Муджахид, говорител на талибаните.

Още в началото на века талибаните осъзнават силата на образите и отменят забраната на "движещите се картини". Скоро се отказват и от видеоклиповете с обезглавявания, които отблъскват обикновените афганистанци.

През 2005 г. създават първия си уебсайт и започват да публикуват на няколко езика. През 2011 г. навлизат в „Туитър“, използвайки го първоначално основно за да съобщават изхода от битки и броя на жертвите. 2016 г. обаче бележи поврат в комуникационната им стратегия. Талибаните копират похватите на "Ислямска държава" и сменят реториката от войнствена към социална: да разказва на населението какво правят за него. Създават си профили във всички социални мрежи и платформи.

В момента, в който влизат в Кабул миналия месец, пускат канал в "Уотсап" за оплаквания на гражданите. Всичко с цел да покажат "ново, различно лице". Обещанията за спазване правата на жените, етническите малцинства и свободата на медиите обаче вече изглеждат нарушени.

Афганистански журналисти отразяват вчерашните протести в долината на съпротивата Панджшир.

„Опитвах се да им обясня, че съм репортер и не подбуждам към насилие, но не ги интересуваше. Даже ми се подиграваха. Казваха: "Репортер си? Ще разпространяваш протестите?" Всички бяха много млади – на 17-18 години“, споделя Немат Нагди, афганистански журналист.

„В продължение на 10-на минути седем или осем човека ни биха с пръчки с всички сили. След като видяха, че припадаме, ни заключиха в килии с други хора“, споделя Таки Дарияби, афганистански журналист.

На фона на кадрите с талибани, забавляващи се във фитнеса и в лунапарка, идват информации за бичувани жени и убити местни сътрудници на международни институции.

Анализатори определят смартфона като новото оръжие на ислямистите и даже заключват, че преди да завладеят Афганистан, те са превзели интернет.

Не пропускайте старта на "120 минути" и ексклузивното интервю на водещия Светослав Иванов с Джавад Заргар - говорител талибаните.