И последните групи туристи от блокираните в чужбина летовници след фалита на британския туроператор „Томас Кук” ще се приберат в Обединеното кралство.

Това ще стане с полети, заминаващи днес, информира БТА. По този начин се слага край на най-голямата мирновременна операция за репатриране на британски граждани.

Британската Гражданска въздухоплавателна администрация обяви, че се очаква 4800 души да се приберат с 24 полета днес. Последният полет ще бъде от Орландо, Флорида, за Манчестър и се очаква да кацне утре сутрин.

„За първите 13 дни сме създали необходимите условия за връщането в Обединеното кралство на около 140 хил. пътници и изразяваме задоволството си от факта, че 94% от летовниците са се завърнали у дома в деня на първоначално определената дата на заминаването си”, каза директорът на въздухоплавателната администрация Ричард Мориарти.

Британският министър на транспорта Грант Шапс беше заявил, че правителството ще търси начини да възстанови част от разходите по връщането на туристите у дома, както чрез трети страни като например застрахователите, така и чрез активите на фалиралата компания.

На 23 септември, само броени часове, след като най-старият туроператор в света не получи нужното споразумение от кредиторите, за да продължи дейността си, британската Гражданска въздухоплавателна администрация предприе операция „Матерхорн” за връщането във Великобритания на близо 150 хил. души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!