Стотици хотели в Испания са изправени пред предстоящо затваряне заради краха на британския туристически гигант "Томас Кук", предупреди в ръководителят на Испанската хотелиерска федерация.

"500 хотела незабавно ще се затворят поради срива на "Томас Кук" и ситуацията може да се влоши, ако правителството не предприеме незабавни действия", заяви за бизнес изданието „Синко Диас“ Хуан Молас, ръководител на Испанската конфедерация за хотелиерство и туристическо настаняване, пише БГНЕС.

Сумата в неплатени сметки, останали след краха на туроператора, ще бъде много по-висока от първоначалната оценка 200 милиона евро, заяви Молас, чиято организация представлява 15 000 бизнес организации.

От тези хотели, които са изправени пред незабавно затваряне, 100 бяха изключително зависими от "Томас Кук", докато останалите разчитаха на фирмата за между 30 и 70% от техните клиенти, каза той.

Хотел във Фуертевентура, вторият по големина от Канарските острови, наскоро се е сдобил с надстройка за 20 милиона евро и сега е изправен пред затваряне на 700 стаи, които ще бъдат празни от 7 октомври, и 200 служители, които ще бъде принуден да уволни.

Най-тежко засегнати са тези на Канарските и Балеарските острови, където са засегнати 40% от хотелите.

Промишлеността състави авариен план, който ще бъде представен на министъра на туризма Рейес Марото на следващото заседание на борда на туризма на Испания на 7 октомври. Той ще засегне и спешния въпрос за въздушните връзки с Канарските острови.

Експертите в индустрията се опасяват, че въздействието там може да бъде дори по-опустошително от другаде, тъй като курортът е много популярен като зимна дестинация сред туристи от северна Европа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!