Горски пожари бушуват в Скалистите планини в Канада. 25 000 души са принудени да се евакуират от курорта Джаспър. Сградите в канадския туристически град горят, съобщиха официални лица.

Снимка: Getty Images

Пожарът се е разпространил в националния парк „Джаспър“, причинявайки „значителни загуби“, съобщават служители на парка в X.

Паркът е най-големият национален парк в канадските Скалисти планини. Оттам съобщиха, че „качеството на въздуха се е влошило“ в района.

Издадена е заповед за евакуация. Премиерът на Алберта Даниел Смит каза на жителите да „напуснат безопасно“ града.

Снимка: Getty Images

Миналата седмица кметът на Джаспър Ричард Айрланд заяви пред Си Би Ес, че градът е изправен пред „най-лошия си кошмар“.

В западните провинции Албърта и Британска Колумбия (Британска Колумбия) са избухнали стотици горски пожари.  

 

На място са изпратени около 1900 пожарникари, подпомагани от служители от Аляска и Австралия, които работят за спасяване на местната инфраструктура.

Снимка: Getty Images

По данни на Службата за борба с пожарите в Британска Колумбия през последната седмица в региона са паднали над 58 000 мълнии, които са предизвикали нови пожари след триседмичната гореща вълна.

В Британска Колумбия са регистрирани повече от 400 пожара, а в съседната провинция Албърта - 176. По-рано през седмицата няколко американски щата, включително Калифорния и Юта, бяха засегнати от горски пожари.

Снимка: Getty Images

По данни на Националната метеорологична служба над 30 милиона души в САЩ са били засегнати от предупреждения за горещини от началото на юли. Предупрежденията са в сила в щатите Калифорния, Аризона, Невада, Орегон и Вашингтон.