Горските пожари в Канада набират сила. Хиляди са призовани да се евакуират по суша и въздух, защото огънят доближава Йелоукнайф - столицата на Северозападните територии на страната. Обявено е извънредно положение.

Снимка: Reuters

До уикенда пламъците може да достигнат града, където живеят 20 000 души, опасяват се длъжностите лица. 

Властите предупредиха, че днес има вероятност пожарът да достигне магистрала 3 - единственият главен път, свързващ града с останалата част на Канада. На жителите е даден срок до обяд в петък да напуснат града.

Канадските военни са мобилизирани да помогнат за справянето с пламъците. Повече от 200 горски пожара вече изпепелиха обширен район в северозападната част на страната и принудиха близо 6800 души да напуснат домовете си.

Селцето Ентърпрайз близо до границата с Албърта е почти изцяло унищожено от пожар. Видеокадри и снимки, споделени в социалните медии показват гори от дървета, изгорени от пожарите. Кметът на Ентърпрайз заяви, че според местните медии между 85 и 90% от общината е изчезнала след пожарите.

Премиерът Каролин Кокрън призова хората да запазят спокойствие и предупреди, че магистралите могат да бъдат затворени внезапно заради повишения риск от пожари. Властите призовават хората да бъдат в готовност за евакуация, но да не изпадат в паника.

В сряда бяха издадени заповеди за евакуация в южния провинциален парк „Катедрала“ в Канада, тъй като към националния резерват се приближава голям горски пожар. По данни на националната телевизия CBC над 100 къмпингуващи до близкия град Керемеос са били евакуирани от спасителите, тъй като са останали блокирани в къща за гости заради пожарите.

Друг пожар застрашава общината Хей Ривър. Една от евакуираните разказва пред Си Би Ес, че колата ѝ започнала да се топи, докато тя и семейството ѝ минавали през жарава, за да избягат. Запасите от храна и бензин в града са на привършване.

Канада е изправена пред рекорден брой горски пожари, като над 1000 активни огнища горят на повече от 8000 мили от територията на страната. Западната част на страната също страда от гореща вълна, при която във вторник бяха счупени 19 дневни топлинни рекорда.

Тази година пожарите обхванаха почти всички 13 провинции и територии на страната, като наложиха евакуация на домовете, нарушиха добива на нефт и газ и привлякоха федерални и международни противопожарни ресурси.