Милиони граждани и туристи в държавите на Средиземно море бяха подложени на изгарящи температури тази седмица. Още в четвъртък – първият от трите най-горещи дни, в гръцкия град Лариса беше измерена температура от 42°, а в други 26 метеорологични станции бяха отчетени над 40°.

С дрон с топлинна камера в централната част на гръцката столица Атина бяха измерени температури над 60° на балкони и в близост до асфалт.

На Акропола туристи доброволци всеки ден раздават повече от 20 000 безплатни бутилки вода на чакащите. Въпреки това имаше и колабирали туристи.

В Пелопонес фермери сигнализираха, че продукцията им домати буквално ще се свари и бързаха да я приберат.

В много държавни учреждения поради липса на климатизация се наложи да се прекратят работа още в 12 ч., а някои от държавните служители донесоха личните си вентилатори.

В Солун, където температурите са традиционно по-ниски, дори вечерите са тежки на фона на високата влажност. Затова и по крайбрежната улица не беше рядкост гледката на хора облечени само с бански костюми.

За справяне с топлината общините пуснаха в експлоатация климатизирани зони, които работят от 8 ч. до 20 ч. А в помощ на бездомните социални работници, медицински сестри и психолози, са на разположение ежедневно, работейки на улицата и предлагайки пълноценна храна, бутилки с хладка вода и неща от първа необходимост.

Специални грижи се полагат и за животните. Община Атина е поставила 150 поилки в кварталите на града.

Чрез приложение на телефона всеки в Гърция може да прецени какво е нивото на температурния стрес, на който е подложен според своята локация.