Слънчевите дни означават само едно – много игри и занимания навън за бебетата и малките деца. Особено през последните месеци, когато в България не спря да вали дъжд, сега първите дни на лятото привличат всеки с деца да прекарва максимално много време навън.

Високите температури са изключително рискови за бебетата и малките деца. Ето как да ги предпазим.

Когато времето е горещо, бебетата, които се хранят с кърма, ще имат нужда от повече хранения по време на деня. Важното е майката да приема достатъчно течности, за да може да компенсира кърменето.

Снимка: iStock

Ако се разхождате в горещите дни не оставяйте бебетата и малки деца да спят в количката. Превозното средство на най-малките често е още по-горещо и задушно. Бъдете сигурни, че въздухът може да циркулира нормално около бебето като:

  • Премахнете ненужните уплътнения на количката или креватчето.
  • Покриете матрака с дебели памучни чаршафи, които да поемат влагата от потенето и няма да предизвикат обриви.
  • Не използвайте възглавница, в която бебето потъва.
  • Не го обличайте излишно – при високи температури спокойно малкото бебе може да спи само по пелени.

Избягвайте най-горещите часове от деня.

Ако трябва да пътувате, никога не оставяйте бебета и деца в автомобила си. Използвайте сенници на стъклата. Опитайте се да организирате пътуването си в по-хладните часове на деня.

Снимка: iStock

Ако детето ви е болно

Болните бебета и деца имат нужда от специални грижи по време на горещото време. Дори леки заболявания като настинки или стомашни проблеми могат да доведат до висока температура, а в горещо време – до обезводняване.

Изключително важно е редовно да предлагате течности. Ако трябва да охладите детето си, използвайте хладна – никога ледена – вода, с която да го измиете.

Снимка: iStock

Първа помощ

Понякога въпреки всичките усилия на родителите, децата прегряват заради високите температури.

Симптомите могат да варират при различните деца, но най-често са замаяност и объркване, главоболие и крампи. Може да се наблюдава и силно потене, както и студена на пипане кожа. Детето може да изглежда по-бледо от обикновено, като това най-често може да се прецени по ноктите, дланите, венците и езика му. Други симптоми са гадене, учестен пулс и дишане.

При топлинен удар се наблюдава и изключително висока телесна температура – около и над 40 градуса. Ако това се случи – незабавно потърсете лекарска помощ.

Преместете детето в по-хладна стая или място, като премахнете дрехите му. Можете да го охлаждате с мокри дрехи, като постоянно го мокрите. Трябва да го охлаждате докато не пристигне бърза помощ.

Ако установите, че ръцете и краката на детето вече са с нормална температура, а не горещи, можете са спрете да го охлаждате.