Цяла Венецуела е без ток заради тежка авария в най-голямата електроцентрала в страната. Президентът Мадуро обвини американския империализъм, че е извършил саботаж срещу народа.

Спирането на централата засегна 22 от общо 23 щата, както и столицата Каракас. Днес преустановиха работа много предприятия, спряха метрото, влаковете и въздушният транспорт. Училища и държавни учреждения останаха затворени.

Снимка: Reuters

Правителството на президента Николас Мадуро обяви, че става дума за саботаж на водноелектрическа централа „Гури” в щата Боливар, която произвежда повечето от електричеството във Венецуела.

Снимка: Reuters

Заради аварията много хора излязоха на централните булеварди на Каракас.

Снимка: Reuters

Наложи се да се прибират у дома пеша, защото метрото не работи, а автобусите на градския транспорт бяха претъпкани.

Снимка: Reuters

Подобни аварии са чести във Венецуела, където икономиката е в колапс заради хиперинфлация. Има хроничен недостиг на храна, медикаменти и други продукти от първа необходимост.

Снимка: Reuters

Представители на националната Федерация на служителите в сферата на електроснабдяването обаче не веднъж казаха, че авариите в отрасъла са свързани с недостиг на средства за профилактично обслужване на електропреносната мрежа и на подстанциите.

Освен в икономически колапс страната е и в политически. Опозиционният лидер Хуан Гуайдо се самоопрвъзгласи за президент. САЩ и няколко съседни на Венецуела страни го подкрепиха. Част от държавите в ЕС застанаха зад позицията, че в страната трябва да се възстанови демокрацията и да се проведат нови президентски избори. Според Николас Мадуро случилото се е опит за преврат.