Британският премиер Тереза Мей посети Солсбъри днес –  навръх първата годишнина от отравянето на бившия руски разузнавач, превърнал се в двоен агент, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитичния агент „Новичок” в английския град. Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Агенцията припомня, че това бе първото по рода си използване на такова вещество на британска земя. Атаката предизвика напрежение между Великобритания и Русия и влоши техните отношения до най-ниското им равнище от периода на Студената война.

Нападението навреди и на бизнеса в Солсбъри, който привлича туристи заради средновековната си катедрала и близкия паметник Стоунхендж. Едва миналата седмица британската полиция обяви, че операцията по обезопасяването на града е приключила.

Снимка: EPA

„Това, което видях днес тук, е страхотният дух и решителност на хората в Солсбъри”, каза Тереза Мей. „Това бе трудна година за тях и особено трудна за непосредствените жертви на дръзката атака, която бе извършена по улиците на Солсбъри, и употребата на химическо оръжие, нервнопаралитичен агент, по нашите улици”, допълни Мей. 

От кабинета на британския премиер междувременно допуснаха гаф по повод годишнината, отбелязва АП.  В туит, в който изразиха възхищението си от "прелестния, приветлив" Солсбъри, от „Даунинг стрийт” 10 публикуваха снимка от също толкова красивия град Бат, който се намира на около 64 километра от Солсбъри. Фотографията бързо бе премахната и канцеларията на Мей обясни гафа с „човешка грешка”. 

Снимка: EPA

Руското посолство в Лондон отбеляза годишнината днес, публикувайки дълго изявление, в което за пореден път отрича обвиненията на Великобритания, че е отговорна за опит за убийство на Скрипал. Комюникето освен това съдържа дълъг списък с „въпроси, останали без отговор”, във връзка с атаката.

Русия за пореден път поиска пряк достъп до Сергей и Юлия Скрипал, предаде ДПА, като се позова на руския заместник-постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски.

Фактът, че Великобритания държи Скрипал баща и дъщеря, без да осигури на Русия консулски достъп до тях, е „принудително задържане или отвличане”, каза Полянски на пресконференция в централата на световната организация в Ню Йорк по случай първата годишнина от атаката в Солсбъри. Той допусна, че дори е възможно двамата да не са живи.

Миналата година в изявление, направено от британските власти от нейно име, Юлия Скрипал отказа помощ от руското консулство в Лондон, припомня ДПА.

Полянски повтори днес позицията на Русия, че няма „конкретни доказателства” тя да е замесена в атаката, но не посочи други потенциални заподозрени.