Единият от тримата служители на руските специални служби, които британските власти считат за замесени в случая „Скрипал”, е влизал в България 3 пъти. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов и британския посланик Ема Хопкинс.

Снимка: МС

Повод беше опитът за отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев от 2015 г. и информацията, че е свързан със случая „Скрипал” във Великобритания. Едно от влизанията в България на заподозрения по аферата „Скрипал” съвпада с датата на отравяне на Гебрев – 28 април 2015 г. 

През октомври миналата година бизнесменът е поискал спряното през 2016 г. разследване по случая да се възобнови, тъй като счита, че използваното вещество в неговия случай е от семейството на „Новичок”.

Работи се основно по две линии – руските граждани, замесени в отравянето според британците, и самото вещество, с което е бил отровен българският бизнесмен, стана ясно на брифинга след срещата в МС.

Мъж на име Сергей Федотов, който е заподозрян като помагач по случая „Скрипал”, е влязъл у нас за първи път със самолет на 5 февруари, излизайки отново през аерогара София със самолет на 22 февруари, каза Цацаров. Втория път е влязъл отново със самолет от аерогара Бургас на 24 април 2015 г., като е напуснал България на 28 април 2015 г. в 20:21 ч. отново със самолет. Третото му влизане е на 23 май 2015 г.  със самолет през летище София. На 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия, посочи Цацаров.

При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев, отбеляза главният прокурор.

Прокуратурата, МВР и ДАНС работят по маршрута на руския гражданин. Установяват се всички моменти от пребиваването му в България – отсядане в хотели, ползване на превозни средства, контакти с български граждани, изтъкна главният прокурор.

По думите му двамата заподозрени за преки извършители по случая „Скрипал” за период от 10 г. не са влизали на българска територия.

Възобновено разследване

На 11 октомври миналата година бизнесменът Емилиян Гебрев е поискал в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров да бъде възобновено разследването на случая с неговото отравяне през 2015 г., стана ясно от думите на главния прокурор. В писмото Гебрев отбелязва извършеното през март 2018 г. покушение срещу Сергей Скрипал и допълва, че има основание да счита, че отровата, използвана в неговия случай, която не е била напълно идентифицирана, е от семейството на „Новичок”.

Пълен запис на брифинга можете да гледате тук:

На 15 октомври разследването е възобновено и е създаден съвместен екип между МВР, прокуратурата и ДАНС.

На 16 октомври Гербев за пръв път дава данни, че след инцидента чрез ВМА е било поръчано изследване във финландска лаборатория. То е проведено от финландския институт „Верифин” чрез ВМА за периода 5-18 юни 2016 г., но като частно изследване, заплатено напълно от Гебрев. В заключението са потвърдени следи от фосфороорганични съединения, които се съдържат в определени пестициди. Конкретния пестицид лабораторията не може да установи, но представя лист от възможните.

В пробите според финландската лаборатория не са открити субстанции, които да са свързани със съответния списък към Конвенцията за забрана на химическото оръжие, изтъкна Цацаров.

Издадена е европейски заповед за разследване, предоставена и на английските власти. В нея се пита дали това вещество прилича или не на „Новичок”.

Опитът за отравяне през 2015 г.

Главният прокурор изложи и хронологията на случилото се с Гебрев през 2015 г. и проведеното разследване тогава. На 28 април след вечеря с партньори от Полша в София бизнесменът се е почувствал зле и е бил откаран за лечение във ВМА.

На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и неговият директор на производството в „Емко”.  На 1 октомври 2015 г. СГП е образувала досъдебно производство. Разследването е възложено на Столичната дирекция на вътрешните работи. На 4 май синът на Гебрев също е приет във ВМА с подобни симптоми.

По досъдебното производство тогава са извършени множество действия по разследването - претърсвания и вземане на проби за следи от химически вещества от автомобили, от дома на Гебрев, от офиса на „Емко”. Разпитани са свидетели, иззета е и цялата документация от болниците.

Инсектицид в кафето

Експертизите са показали, че в отработено кафе от кафемашината в дома на Гебрев и в повърната храна от неговия син има следи от хлорпирифосинсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба срещу неприятели по земеделските култури. Започнала е проверка на всички възможни версии, включително и проверка на храната в ресторанта, където е вечерял Гебрев и партньорите му, посочи Цацаров.

Установено е, че хлорпирифос се е съдържал в руколата в салатата, която са консумирали, но в изключително ниско количество. Разследването е стигнало дори до земеделския производител, но версията е отхвърлена, тъй като ползваният препарат за третиране на тези култури е в минимални количества и в никакъв случай не може да причини това тежко здравословно състояние, в което е изпаднал Гебрев.

Заключенията на съдебно-медицинската експертиза сочат остра интоксикация с фосфорооррганични съединения. На 4 април 2016 г. наказателното производство е спряно, тъй като извършителят на престъплението не е разкрит, уточни Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че след възобновяването на разследването през октомври миналата година се работи в пълно сътрудничество и координация с британските служби. „На тях е осигурен пълен достъп до всички документи и материали по делото и резултатите от всички действия по разследването”, допълни той. Цацаров беше категоричен, че не приема твърденията за бездействие по разследването.

Снимка: МС

След срещата в МС посланик Ема Хопкинс обясни, че са дискутирали информация за предполагаема намеса в България и за потенциално отравяне на Емилиян Гебрев. От няколко месеца работим в тясно сътрудничество с българските служби по този случай, допълни тя.

„Всички други партньорски европейски служби приемат изключително сериозно всякакви обвинения и предположения за намеса на руски служби в Европа и Великобритания има своя опит, особено във връзка с разследването и представянето на информация, свързана със случая „Скрипал”, уточни Хопкинс.

bTV опитва да се свърже с Емилиян Гебрев, но към момента без резултат.

Междувременно днес представители на кабинета заговориха за още една възможна руска сюжетна линия от последните дни. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не е изключено зловредно вмешателство на предстоящите избори.

  • Иван Пенков: Нашите служби трябва да знаят има ли руски агенти у нас и колко са
  • Авторите на разследването за руския таен агент „Федотов” с интервю пред bTV
  • Бранимир Ботев: Николина Ангелкова блокира система, която можеше да засече агента „Федотов”
  • Маринов: Разследваме случая „Гебрев” с британските служби
  • „Белингкат” разкри истинското име на „Федотов”, който е бил у нас при отравянето на Гебрев
  • Атанас Атанасов: Случаят „Гебрев” компрометира България пред НАТО
  • Румен Петков: Не смятам, че Скрипал и Гебрев са тровени с едно и също нещо
  • Финландската лаборатория за пробите на Гебрев: Не показват вещество, свързано с „Новичок”
  • Комисията за контрол над службите обсъди случая „Гебрев”
  • Изслушват главния прокурор и шефовете на служби за отравянето на Емилиян Гебрев