Комисията за контрол над службите обсъди случая с отравянето на Емилиян Гебрев. Основна тема на срещата в Народното събрание беше евентуалната връзката между случаите „Гебрев” и „Скрипал”.

Според данни на прокуратурата мъж на име Сергей Федотов, който е разследван като помагач при отравянето на семейство Скрипал, е идвал 3 пъти у нас през 2015 г.

На този етап единственото съвпадение между пребиваването на Федотов в България и опита за отравяне на Гебрев е времевия период, каза след изслушването главният прокурор Сотир Цацаров.

„Двете линии за разследване са свързани както с опита за убийство т.е. с опитите за отравяне на г-н Гебрев, на неговия син и на производствения директор на фирма „Емко“ от една страна, а от друга - с пребиваването на руски граждани у нас4, каза още Цацаров. 

Към настоящия момент това, което може да се заяви с категоричност, е само съвпадението на период на пребиваване на въпросния Федотов с деня, в който г-н Гебрев е изпаднал в това състояние. По всичко друго се работи”, каза още Цацаров.

Стана ясно, че Емилиян Гебрев е имал вечеря и ден, преди да се почувства зле –  с партньори от руски и полски произход. 

По думите на главния прокурор мотивите трябва да се търсят към момента на събитията през 2015 г.