Българските власти работят заедно с британските служби по случая с евентуална връзка между аферата "Скрипал" и отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев. Това стана ясно след спешна среща между премиера Бойко Борисов, британския посланик у нас и представители на службите.

Към момента няма данни за такова отравяне, обявиха от прокуратурата.

Срещата продължи по-малко от час. След нея стана ясно, че се работи по две линии - руските граждани, замесени в отравянето според британците, и самото вещество, с което е бил отровен Гебрев на 28 април 2015 г.  на вечеря с партньори.

Дни по-късно отровен е бил и синът му, както и един от директорите на завод „Емко”. Веднага е образувано разследване за опит за убийство и са извършени претърсвания, изземвания и медицински експертизи. Установена е остра интоксикация.

„В кафе машината на дома и повърната храна има следи от хлор пирифос – инсектицид, който се ползва за вредители по земеделските култури. Установено е, че веществото се е съдържало в руколата на Гебрев и неговите партньори”, обясни на брифинг след срещата главният прокурор Сотир Цацаров.

Година по-късно, на 4 април 2016 г. разследването е спряно, защото извършителят не е открит. До 11 октомври 2018 г., когато Гебрев пише на Цацаров. И на 15-ти той възобновява делото, защото Гебрев твърди следното: „Имам основания да считам, че използваната отрова е от семейството на Новичок”.

На 16-ти октомври се разбира, че Гебрев е поръчал и платил експертиза на кръв и урина във финландска лаборатория.

„Потвърждават се следи от фосфорно органични съединения, които се съдържат в определени пестициди”, посочи още Цацаров.

След това заключение е издадена европейски заповед за разследване, предоставена и на английските власти.  В нея се пита дали това вещество прилича или не на Новичок.

„Дискутирахме информация за предполагаема намеса в България и потенциално отравяне на г-н Гебрев”, уточни посланик Ема Хопкинс.

Междувременно е установено, че от трима заподозрени по казуса „Скрипал”, един е влизал на българска територия три пъти. Един от тези случаи съвпада с датата на отравяне на Гебрев – 28 април 2015 г.. Става дума за Сергей Федотов.

„Изясняваме всички факти и обстоятелства за пребиваването на този руски гражданин на територията на страната”, заяви министърът на вътрешните работи – Младен Маринов.

Разследват се основно маршрутът и контактите на Федотов, уточниха от прокуратурата.

Казусът ще бъде обсъждан на заседание на комисията за контрол над службите в сряда. До тогава Емилиян Гебрев ще запази мълчание, обяви самият той пред bTV.

„Поради таза причина според мен не е коректно да се правят каквито и да било изказвания, без държавата като такава да вземе отношение по въпроса”, каза той. Гебрев допълни, че не е поканен на заседанието.

Свързахме се и с британското издание, което първо изнесе информацията за евентуална връзка между случаите „Скрипал” и „Гебрев”. Оттам отговориха, че ще дадат повече информация след като публикуват втората част на разследването си.

  • Иван Пенков: Нашите служби трябва да знаят има ли руски агенти у нас и колко са
  • Авторите на разследването за руския таен агент „Федотов” с интервю пред bTV
  • Бранимир Ботев: Николина Ангелкова блокира система, която можеше да засече агента „Федотов”
  • Маринов: Разследваме случая „Гебрев” с британските служби
  • „Белингкат” разкри истинското име на „Федотов”, който е бил у нас при отравянето на Гебрев
  • Атанас Атанасов: Случаят „Гебрев” компрометира България пред НАТО
  • Румен Петков: Не смятам, че Скрипал и Гебрев са тровени с едно и също нещо
  • Финландската лаборатория за пробите на Гебрев: Не показват вещество, свързано с „Новичок”
  • Комисията за контрол над службите обсъди случая „Гебрев”
  • Изслушват главния прокурор и шефовете на служби за отравянето на Емилиян Гебрев