Денис Вячеславович Сергеев е истинското име на руския агент с псевдоним „Сергей Федотов”, който е бил в България по време на отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г.  Това разкрива сайтът за разследваща журналистика „Белингкат”.

„Федотов” е заподозрян от британските власти като замесен в отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания.

Денис Сергеев е високопоставен офицер от ГРУ, дипломирал се е във Военно-дипломатическата академия на Русия, посочва сайтът, който публикува и негова снимка.

Снимка: Bellingcat

Той е роден на 17 септември 1973 г. в град Ушарал, Казахстан, близо до границата с Китай. Служил е в армията в южния руски град Новоросийск в Краснодарския регион. В периода между 2000 и 2002 г. е бил прехвърлен в Москва и постъпил в елитната Военно-дипломатическата академия. Денис Сергеев е женен и има дъщеря.

Между 2004 и 2012 г. с истинската си самоличност Денис Сергеев е акционер и/или управляващ директор в 8 руски компании. Всички те са ликвидирани между 2007 и 2012 г., а имената им са наподобявали имената на други големи компании, регистрирани в Русия. 

„Белингкат” изтъква, че част от останалите акционери в тези фирми също са свързани с ГРУ.

Според „Белингкат” през 2009 г. Сергеев е получил заем от руска банка от 1 милион щатски долара. Отпускането на такава сума на човек, който няма имот и личен автомобил, е необичайно. Самият Сергеев се представя като „специалист”, който работи за компанията „Лоревен Стайл”, занимаваща се с консултантски услуги.

През 2010 г. в документи за преброяване на населението Сергеев посочва „Лоревен Стайл” като свой работодател и отбелязва адреса на фирмата в Рига. Няма данни фирма с такова име да е съществувала – в Рига или някъде другаде. Двата телефонни номера, които са записани в контактите, не работят, се казва в публикацията на „Белингкат”.

„Сергей Вячеславович Федотов” се „ражда” през 2010 г. Новият му валиден паспорт е издаден под това име от същото паспортно бюро в Москва – 770001, което е издало и паспортите на другите двама агенти от ГРУ Александър Мишкин и Анатоли Чепига – основните двама заподозрени за отравянето на Скрипал.

Снимка: bTV

Рождената дата на „Федотов” е същата като на Денис Сергеев. Мястото му на раждане обаче се променя от Казахстан в село Апушка в руската Рязанска област. „Федотов” получава също адресна регистрация и работодател – компания „Бизнес – Куриер”.

Жилището на новия му московски адрес всъщност е на семейство със същата фамилия, което обаче не е свързано с него. Фирмата работодател пък не може да бъде установена, тъй като над 25 руски компании носят това име.

При преброяване през 2017 г. „Сергей Федотов” посочва доход от 1000 щатски долара на месец, но не отбелязва работодател.

През 2015 г. той идва в България три пъти, включително и дни преди отравянето на Гебрев.

На 15 февруари 2015 г. той лети от Москва до Белград в съседна Сърбия. На следващия ден пътува до България и стои там до 22 февруари. Второто му посещение съвпада с опита за отравяне на бизнесмена. Той каца в Бургас с директен полет от Москва на 24 април 2015 г. Въпреки че има обратен билет от София до Москва на 30 април, не го използва. Вместо това вечерта на 28 април в 20:20 часа лети от София за Истанбул, откъдето същата нощ се прибира в Москва, пише „Белингкат”.

По-рано същия ден предприемачът Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като губи съзнание на организиран от него прием в София.

В периода от 2012 до 2018 г. „Федотов” пътува също до Киев, Душанбе, Прага, Милано, Женева, Париж, Белград, Лондон, Барселона, Ереван, Лион, Цюрих, Рим.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!