Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че българските служби вече са в контакт с британските си колеги по повод информацията, че офицерът от военното разузнаване – Сергей Федотов, свързан със случая „Скрипал“, е бил в България няколко дни преди инцидента с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и сина му 

„В четвъртък в Комисията за контрол над службите за сигурност ще се състои изслушване на компетентните институции във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя със случая „Скрипал“. Аз съм сигурен, че вече е създадена необходимата координация между българските, британските и европейските власти по случая и се работи активно по него", коментира Цветанов.

Той подчерта, че в последните 3-4 години България, ЕС и САЩ са подложени на хибридна атака от Русия.

„Има информации за руска намеса посредством онлайн и социалните медии в изборите в няколко държави, което във всеки един от случаите доведе до дестабилизация. Съществува мнение, че дори брекзит се е случил под такова влияние“, коментира той.

Цветанов изрази мнение, че случаят „Скрипал“ само е затвърдил позицията на ЕС за продължаване на санкциите срещу Русия. По думите му Русия иска да отклони ЕС от политиката му за единство в името на всеобщия просперитет.

Цветанов коментира и лансираната от ВМРО концепция за ромската интеграция. „Всяка една политика, насочена към по-добрата ромска интеграция, трябва да мине през широко обществено обсъждане, в което дейно участие да вземат всички заинтересовани страни и институции. Неслучайно в управленската ни програма като основен акцент бе заложено образованието. 30 000 деца бяха върнати в образователната система и сега те ще имат възможността да получат перспектива и да бъдат полезни на обществото“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов допълни, че Концепцията за интеграция на ромите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов ще бъде обсъдена на Коалиционен съвет до седмица, след което ГЕРБ и Обединени патриоти ще излязат с единна позиция.

„Отговорността за спазването на закона е на всички и точно за това и Каракачанов и колегите от ВМРО искат малко да бъдат по-рестриктивни  мерките. Но в никакъв случай не смятам, че трябва стигаме до тези крайности, които могат да провокират напрежение и противопоставяне в обществото", допълни Цветанов.

  • Иван Пенков: Нашите служби трябва да знаят има ли руски агенти у нас и колко са
  • Авторите на разследването за руския таен агент „Федотов” с интервю пред bTV
  • Бранимир Ботев: Николина Ангелкова блокира система, която можеше да засече агента „Федотов”
  • Маринов: Разследваме случая „Гебрев” с британските служби
  • „Белингкат” разкри истинското име на „Федотов”, който е бил у нас при отравянето на Гебрев
  • Атанас Атанасов: Случаят „Гебрев” компрометира България пред НАТО
  • Румен Петков: Не смятам, че Скрипал и Гебрев са тровени с едно и също нещо
  • Финландската лаборатория за пробите на Гебрев: Не показват вещество, свързано с „Новичок”
  • Комисията за контрол над службите обсъди случая „Гебрев”
  • Изслушват главния прокурор и шефовете на служби за отравянето на Емилиян Гебрев