Работата по обеззаразяването в британския град Солсбъри приключи близо година след опита за отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал. Къщата на бившия руски шпионин в този югозападен английски град е последният от 12 обекта, които бяха щателно почистени.

Снимка: EPA

След 13 хиляди часа почистване бе сложен край на безпрецедентната акция по обезвреждане на химикала "Новичок", с който бяха отровени бившият руски шпионин и дъщеря му Юлия.

Почти година след атаката с "Новичок" и след 5 хиляди проби за наличие на отровата в Солсбъри и околността, къщата на Сергей Скрипал официално не представлява никаква опасност за обществеността.

Снимка: EPA

В най-дългата подобна операция на британска земя са участвали между 600 и 800 военни - специалисти по биологични, химически и ядрени оръжия.

Около 190 военни и екипи от специалисти извършиха работата по обеззаразяването в Солсбъри и съседната община Еймсбъри, където през юли жена намери смъртта си след контакт със същото вещество.

Снимка: Reuters

Освен къщата на Скрипал, почистени бяха пейката, където той бе намерен в безсъзнание с дъщеря си Юлия, пицария, бирария и търговски център, които двамата са посетили на 4 март 2018 г.

Обеззаразен е бил и домът на полицай, който е бил контакт с нервнопаралитичното вещество. Почистени са и три обекта в Еймсбъри.

Снимка: Reuters

Британското правителство обвинява Русия, че стои зад нападението с "Новичок" и издейства европейска заповед за арест на двама руснаци, представени като агенти на руското военно разузнаване.