Вече от няколко десетилетия светът живее в епохата след Студената война. Желязната завеса падна, противопоставянето между НАТО и Варшавския договор е  в историята, а редица държави от социалистическия блок се разпаднаха на съставните си части.

Но има нещо, което продължава.

Макар и под друга форма, в друго време и с различни средства. И това е войната на тихия фронт. Шпионските игри.

Едно бойно отровно вещество със странно име се превърна в нишката между два на пръв поглед много различни сюжета - отравянето на Сергей Скрипал в Англия и твърденията на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, че някой е опитал да отнеме и неговия живот със същото средство у нас.

Кариера, арест, размяна, отрова

Преди близо година, на 4 март, 10 дни преди изборите за президент в Русия, една новина разтърси света. Бивш руски агент и дъщеря му са отровени - в Англия, където той живее, след като е бил съден за държавна измяна.

Сергей и Юлия Скрипал са открити в безпомощно състояние няколко години, след като той е разменен за други шпиони в сделка между Англия и Русия. Въпреки че и двамата оцеляват, от близо година светът не знае подробности за тях. Къде са, как са, има ли последици за здравето им?

И, ако за нас това е въпрос на геополитика и шпионски скандал, за семейство Скрипал това е тежък удар.

Снимка: bTV

Семейство Скрипал е от Калининград. Съдбата на последните му останали живи членове обаче е тясно свързана с град Ярославъл. Там живеят 91-годишната майка на Сергей Скрипал и племенницата му Виктория. Те са от последните живи роднини на разузнавача, след като е загубил през няколко години сина си, жена си, баща си и брат си. 

Виктория Скрипал, племенница на Сергей Скрипал, разказва, че с Юлия са първи братовчедки, от едно семейство, но самата тя винаги е била по-близка с брат й Саша. Той починал от болест, по думите й в този случай няма нищо криминално – просто такъв е цикълът на живота.

„Людмила Скрипал, тяхната майка, почина от рак. Нея я оперираха в Русия, но ракът беше в последен стадий и в последствие тя се лекуваше също в Солсбъри. Там лежа в болница, там й правиха химиотерапия и не мисля, че имаше външна намеса. Тоест - това което се случи с Юлия и Сергей Скрипал, да, имаше криминален характер”, смята жената.

Виктория и Юлия се виждат рядко, защото Юлия расте и учи в Малта. Кариерата на баща й Сергей върви нагоре и нагоре. Той стига до чин полковник, завършва две академии и има добра кариера – работи във външно министерство, има два задгранични мандата - в Малта и Испания, във всяка държава по 6 години.

Снимка: btvnovinite.bg

”Ако не беше започнала Перестройката и разпадът на Съветския съюз, мисля че кариерата му щеше да е успешна и да завърши добре”, казва още Виктория Скрипал.

След двата мандата в чужбина, Сергей Скрипал се прибира в страната си и работи в ГРУ, Главно разузнавателно управление. Бил е началник на отдел „Кадри”.

„После, заради здравословното си състояние се пенсионира, защото беше на инсулин заради диабета. И така четири години. И после през ноември 2004 г. го прибраха”, спомня си Виктория. Тогава започва истинският срив в семейство Скрипал. Освен че губи най-близките си хора, Сергей Викторович прекарва близо осем години в затвора. През цялото време твърди, че е невинен.

Снимка: Reuters

Виктория Скрипал разказва, че е вкаран в затвора за държавна измяна и обвинения в шпионаж в полза на Великобритания: „Казваха, че дори след пенсионирането си е събирал сведения от бивши колеги. Така през 2006 г. беше осъден, прекара в затвора 7, почти 8 години. Беше осъден на 13 години и не искаше да го разменят за руски шпиони, но му казаха, че така трябва и той се съгласи. Беше голям шпионски скандал, в него беше замесена и Ана Чапман и ги размениха”.

Така Сергей Скрипал остава в Англия завинаги и няма право да се връща в родината. Обажда се всяка седмица на племенницата Виктория и на майка си. За последно звъни на 28 февруари миналата година, за да ги чуе как са, да каже, че Юлия идва да го види и да се успокои, че майка му е здрава. Това е и последният път, в който Виктория чува гласа му. На 4 март той и Юлия са открити в тежко състояние на улицата.

Семейна драма на фона на геополитически пъзел

„Разбрахме, че са в болницата, в интензивното отделение. После бяха в реанимация и никого не допускаха до тях. На 6 март обаче Борис Джонсън направи изявление, после и Тереза Мей”, спомня си племенницата Виктория.

„Това, което казваме ние, това, което казва светът, е че такова поведение е напълно неприемливо. Целта на това колективно противодействие от целия свят е да даде сигнал, че страховете от поведението на Кремъл се засилват и че хората искат да видят промяна в поведението и действията на новото управление на Путин”, гласи тогава изявлението на Борис Джонсън, външен министър на Англия.

Следва вълна от екстрадиции на руски дипломати по целия свят.

Виктория Скрипал си спомня как седнала на масата и гледала телевизия. Тогава именно осъзнала, че никога повече няма да види своите роднини живи: „Още тогава стана ясно, че са ги отровили и всички започнаха да говорят за този „Новичок” и за това, че е бойно отровно вещество”.

Според нея надеждата отново да види роднините си живи е минимална.

Снимка: btvnovinite.bg

Виктория се надява Юлия да се върне - защото има в Москва къща, кола и куче. Продължава да се опитва да не обвинява никого, а просто да чака.

„Когато говоря с хора, които са запознати, на нас ни казват – „Новичок” е бойно отровно вещество клас А, най-висок клас. Тоест, хората, заразени с това вещество, не би трябвало да оживеят при никакви обстоятелства. А от британската страна разбираме, че този „Новичок” къде ли не са го оставяли, звучи смешно”, коментира Виктория.

За нея е необяснимо как сочените за извършители Петров и Баширов са живели в хотел, при това - в най-евтиния възможен, носили са си този „Новичок” и са го държали едва ли не в тоалетната и банята, и никой не се е заразил, въпреки че „Новичок” е бил навсякъде.

„Мога само да кажа, че „Новичок” не действа на руснаци въобще. Явно действа избирателно”, отбелязва тя.

Петров и Баширов стават част от руския жаргон и градски фолклор. За тях се пишат частушки, разказват се вицове.

Третият човек, заради който и България се оказа част от шпионския пъзел, е Сергей Федотов, известен и с други фалшиви имена. Твърди се, че е бил у нас точно около инцидента с Гебрев.

Службите имат и ето тази негова снимка, по бански.

Виктория Скрипал не вярва в "българската следа": „Българският бизнесмен е бил отровен с пестициди в салатата и кафето. У тях, вкъщи и в ресторант. Ами може би жена му лошо е измила салатата. Защото, за да може този Федотов да сложи пестициди в кафето, трябва да е бил у тях. Бил ли е у тях? Не. А в ресторанта?”, пита Виктория.

Тя обяснява, че обвиненията към Сергей Скрипал били, че е предал и продал на Англия секретни сведения, свързани със списъка с руската агентура. „Около 60 човека, като за половината нямаше доказателства. Не е развивал обширна шпионска дейност”, отбелязва още племенницата му.

Снимка: bTV

„Не знам какво се е случило. Сергей Викторович не го виждаме и чуваме, тоест - според мен той не е жив, а Юлия я държат като заложник”, категорична е Виктория. По думите й Скрипал при всяко положение би се опитал да се свърже поне с майка си.

Тя не се страхува за себе си, защото отбелязва, че няма какво да губи, но се бои за децата си, защото събитията продължават, а неизвестността винаги плаши.

Информация или дезинформация

Шпионският трилър между Великобритания и Русия не е от вчера. Според някои, той трае векове.

Михаил Богданов е част от руското външно разузнаване повече от 20 години. Пет от тях прекарва на територията на Англия, под прикритието на журналист. През 1985 г. е екстрадиран, след като е предаден. 

Днес казва, че скандалът Скрипал трябва да се гледа в светлината на предстоящия брекзит. По думите му състоянието на отношенията между Лондон и Москва след случилото се е "пълно замразяване" и това е много лошо: „Били сме в такава ситуация и преди, и сега. Но конкретно сега свързвам ситуацията с брекзит”.

Самият той отбелязва, че не знае защо точно България е замесена, а не например Гърция или която и да е друга европейска страна.

„Ако говорим за „Новичок” - аз, като човек, който е работил в спецслужбите, намирам ситуацията за неразбираема. Това е дотолкова непрофесионално – да го правиш по този начин, при положение че една тухла от покрива можеше да му падне на главата. Да прибягваш до такова нещо като този „Новичок” – мисля, че уважаващите себе си спецслужби не биха го допуснали”, обяснява Богданов.

Освен че нарича ситуацията непрофесионална и позорна, Богданов казва, че убийството на хора, които вече са "осветени" и които нямат достъп до актуална информация, е загуба на време и ресурс за всяка служба по света. И още нещо - Скрипал все пак е пуснат от Русия, заменен е за руски шпиони, значи не е представлявал нито интерес, нито опасност, пояснява агентът.

Ученик на най-големия в занаята

Самият Богданов е работил за външното разузнаване на територията на Англия пет години. Самият той е ученик на Ким Филби.

Споделя, че е трудно да се предаде всичко, което е научил от него, защото го смята за най-великия разузнавач на XX век: „Бил е на терен 29 години. За Русия е донесъл много полза, а същевременно е бил в шорт листа на кандидатите за ръководител на британското разузнаване МИ6”, отбелязва Михаил Богданов. 

Филби е част от прочутата Кембриджската петорка - представители на английските служби, вербувани после от Русия. Част от тях предадени от избягалия през 1985 г. на Запад полковник от КГБ Олег Гордиевски. Самият Филби умира в Москва, след като е създал цяло поколение руски шпиони.

Един от тях е Богданов. Той пази спомена за работата си на Острова: „Беше интересно и наситено и откъм работа, и откъм журналистическото ми прикритие. Гордея се, че бях единственият журналист, който написа материал за сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна. После ме приеха в съюза на журналистите, наградиха ме. Материалът се казваше „Кралска приказка”.

Гордиевски предава и него - преди да бъде изведен от СССР от англичаните в багажника на кола.

Богданов сравнява противопоставянето между руските и британските специални служби с боксьорски мач, който продължава 500 години: ”Всичко е започнало още от времето на Иван Грозни, разменяли сме си удари. Ту Англия е имала превес, ту ние. Мисля, че това ще продължи още дълго, защото макар да твърдим че сме партньори, ние сме абсолютните антиподи, с различни подходи към живота и всичко. И тъй като никак не си приличаме, това ще продължи. За мен това е пореден епизод от от нещо, което вече сме виждали”.

Защо точно България?

"Нещо, което вече сме виждали" - така и политолозите определят българската следа в шпионския трилър.

Проф. Андрей Кошкин, д-р на политическите науки, твърди, че когато се появяват такива неясни голословни обвинения без доказателства, които целят да повлияят на дружбата България – Русия, това носи огорчение

„Смятам, че и доста българи са огорчени от твърденията, че на ваша територия нашите спецслужби осъществяват някакви терористични актове срещу ваши бизнесмени. Това е подготвена акция от Англия. И има мотив”, твърди професорът.

Според него мотивът е да отвлече вниманието от брекзит. За него България не е избрана случайно: „Например, нашият премиер Дмитрий Медведев ще посети България скоро, ще се решават въпросите за "Южен поток" (вероятно се има предвид "Турски поток" - б.р.), който е важен за цяла Европа”.

И, все пак, живи ли са Сергей и Юлия?

И докато експертите разсъждават какви са причините за раздвижването на тихия фронт, за семейство Скрипал нещата са прости. Те просто искат да знаят живи ли са Юлия и Сергей. И защо са били атакувани.

Не вярват, че ще видят Сергей жив, но за Юлия още имат надежда. Питат ги защо не го показват публично и Виктория винаги отговаря – защото вече няма какво да покажат.

Проф. Андрей Кошкин обаче отбелязва, че би искал и се надява Скрипал да е жив. Според него той се намира в програмата за защита на свидетелите на Великобритания.

Отравянето на Сергей Скрипал не е прецедент. Преди години друг двоен агент – първо резидент от руското разузнаване на Острова, а след това информатор на МИ5 - Александър Литвиненко, беше убит с радиокативен полоний.

Един от предполагаемите убийци на Литвиненко  - Андрей Луговой, днес е депутат в Думата.
Не е прецедент и гоненето на руски дипломати след подобен скандал, което винаги завършва с реципрочни мерки.

Дали засега Русия и Англия са сложили точката на този скандал - никой не знае. Семейство Скрипал обаче вярва, че това е само едно многоточие.