Нови бомбастични хипотези са смъртта на Александър Литвиненко и Борис Березовски се появиха в един и същи ден. Един от двама заподозряни за отравянето на Литвиненко – Дмитрий Ковтун, заяви на специална пресконференция в Москва, че избягалият в Лондон бивш руски агент се е отровил случайно, докато е боравел с радиокативния полоний-210.

Причината за смъртта не подлежи на съмнение – британски патолози установиха, че Александър Литвиненко е починал вследствие на облъчване с радиоактивното вещество. Британското следствие обвини Ковтун и още един руснак, Андрей Луговой, че са сипали силно токсичния полоний в чашата с чай на Литвиненко на тяхна среща през есента на 2006 година. Литвиненко почина на 21 ноември същата година и на смъртния си одър обвини Москва за отравянето му.

Александър Литвиненко е бивш кадър на КГБ. Стигнал е до чин подполковник е бил смятан за специалист в борбата с кавказкия тероризъм и организираната престъпност. Напуска службите и дори е вкаран в затвора заради разправии с началниците си и най-вече заради публичните обвинения към тях, че са го карали да ликвидира олигарха Борис Березовски.

Въпреки забраната да напуска Русия през 2000 година Литвиненко избяга във Великобритания. В изгнание написа две книги за методите на действие на Федералната служба за сигурност (наследила КГБ) и за идването на Путин на власт. Стана и консултант на британското разузнаване в борбата му с руската организирана престъпност в Европа. Така се превърна в трън в очите, което придаде достоверност на предположенията, че зад смъртта му най-вероятно стоят руските служби.

Двамата заподозрени се издирват от британското правосъдие и не смеят да напуснат Русия. Ковтун е бизнесмен, а Андрей Луговой дори е депутат в Думата от партията на Жириновски.

 За разлика от Литвиненко, за смъртта на Борис Березовски нямаше съмнения, че се е самоубил. Някогашният олигарх и милиардер беше открит на 23 март 2013 обесен в банята в апартамента на бившата си жена при заключена отвътре врата.

Британското разследване постанови, че се самоубил от депресия заради големите си дългове.

Според „Комсомолска правда” обаче Березовски е бил убит от западни служби, за да не разкрие тяхната роля в готвен преврат за свалянето на властта в Кремъл!

Наистина, два месеца преди смъртта си Березовски заяви в ефира на „Ехото на Москва”, че работи за „силова промяна на властта в Кремъл”. Заради тези му думи тогавашният външен министър на Великобритания Джоак Стро го предупреди, че може да загуби статута си на бежанец в Обединеното кралство.

Березовски заедно с Литвиненко е една от ябълките на раздора между Москва и Лондон, тъй като Русия изисква от Великобритания да й въстанови всички активи на олигарха, като например акциите в АвтоВАЗ и Аерофлот.

Но както е сигурно, че Москва няма да предаде на британското правосъдие двамата заподозрени за смъртта на Литвиненко, така е сигурно също, че всичко, което покойният милиардер е придобил в родината си, няма да бъде възстановено на Русия.