В герои след трагедията във Виена от 2 ноември вечерта се превърнаха двама ММА бойци от турски произход, помогнали на ранения полицай.

Микаил Йозен и Реджеп Гюлтекин се разхождат из вечерна Виена с желанието да изпият последното си кафе навън преди началото на карантината. Изведнъж чуват изстрели. Втурват се право по посока на заплахата и съзират нападателя.

„Той се обърна към мен, погледите ни се срещнаха, в този момент аз не изпитах страх или съмнение. Това беше рефлекс – хвърлих се на земята, след което побягнах“, разказва Реджеп Гюлтекин пред турския новинарски канал „Ахабер“.

Въпреки непосредствената заплаха двамата младежи извеждат на безопасно разстояние две възрастни жени. Виждат и полицая, който пада на земята, уцелен от куршум. В този момент престрелката между силите на реда и нападателя продължава.

„Спогледахме се и хукнахме“

„Няколко полицаи ни изкрещяха да стоим назад“, разказва пред агенция „Ройтерс“ 25-годишният Микаил Йозен. „Други двама лежаха буквално над ранения, за да се предпазят от огъня. Но бяха в шок. Ние също. Парамедиците от линейката бяха от другата страна, но и те не смееха да се намесят. Тогава двамата се спогледахме и хукнахме. Направихме това, което беше нужно. Аз го хванах за краката, той – за раменете, другите полицаи също помогнаха и го изнесохме до линейката.“

Въпреки че при престрелката Гюлтекин е леко ранен в прасеца, той дори отказва медицинска помощ. Двамата приятели от турски произход са родени и израснали в Австрия, където се запалват и по ММА борбите. Смятат, че в страховитата нощ просто са изпълнили дълга си, и пожелават на ранения полицай бързо възстановяване.

„Винаги ще помагаме на Австрия“

След случилото се отиват у свой приятел, където прекарват следващите няколко тревожни часа. Микаил, който е служил и в австрийската армия, публикува видео в социалните мрежи. В него той заявява: „Ние – мюсюлманите с турски корени – отхвърляме всякакъв вид тероризъм. Заставаме зад Австрия и подкрепяме Виена. Уважаваме Австрия. Каквото и да се случи, винаги сме готови да помогнем.“

Другарят му Реджеп също е категоричен: „Тероризмът няма място нито в християнството, нито в исляма, нито в юдаизма. Той е тероризъм.“

Микаил споделя, че ако отново се наложи, без колебание би постъпил по същия начин. „Това не беше човешко. Не смятам, че това са хора. Човешко същество не би направило това,“ завършва той думите си за терористите.

Двамата младежи са определяни като герои не само в социалните мрежи. Властите и в Австрия, и в Турция им изказаха специални благодарности. Те бяха приети в турското посолство във Виена, а по-късно по телефона им се обади лично турският президент Реджеп Ердоган.

Той не пропусна да използва възможността в присъствието на камера да ги призове: „Продължавайте да помагате на австрийците. Те може и да не могат да ни разберат, но ние ги разбираме.“