Безсънна нощ преживя Виена след безпрецедентна терористична атака. Четирима души загинаха, 22-ма засега са ранените след масова стрелба на няколко места в центъра на австрийската столица. 

Засега няма данни за пострадали български граждани.

Около 20 часа местно време близо до Синагогата във Виена, тежко въоръжен мъж открива безразборна стрелба с автоматично оръжие. Имал е и колан с експлозиви и мачете.  След престрелка с полицията е убит.

Установена е самоличността му - албанец от Северна Македония, роден в Австрия. Спецчастите претърсиха дома му.

Властите потвърдиха, че той е последовател на терористичната организация „Ислямска държава“. След кратко преследване е убит от полицията, но други терористи нападат още места в центъра.

Претърсено е жилището на нападателя и са намерени много видеозаписи, които се проучват.

Има данни, че през юли тази година се е опитал да замине за Сирия, но е бил разкрит.

Ладислав попада на метри от атаките. Излиза с приятели преди заведенията да затворят заради коронавируса.

„Всички останаха сравнително спокойни в ресторанта. Персоналът заключи всички врати, може би 15-20 мин., след като стана ясно, че има стрелби наблизо. Там останахме до 3 сутринта“, казва Ладислав Цветков.

Кадри в социалните мрежи показват въоръжен мъж с насочено оръжие. Властите допускат, че извършителите са били поне двама. Претърсени са над 15 адреса. Има 14 задържани.

Властите издирват поне още един извършител.

Препоръките на Външно

Във връзка с терористичния акт във Виена Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в австрийската столица, по възможност да не излизат от домовете си и да избягват центъра на столицата.

Препоръчително е внимателно да се следят указанията на местните власти, както и съобщенията в средствата за масово осведомяване.

В австрийската столица е в ход мащабна полицейска операция, чиято цел е установяването и издирването на извършителя на криминалния акт. В центъра на града временно е прекъснат градският транспорт, автобусните и метро линии, водещи до историческия център на града.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт. В посолството ни не са постъпвали сигнали с молба за помощ.

Българското посолство е в контакт с местните власти и е в готовност да окаже съдействие. При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време:  +43 1 505 64 44.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!