„Ислямистки терористи“ стоят зад масовата стрелба в центъра на Виена от вчера вечерта, при която загинаха трима цивилни и още много бяха ранени, заяви вътрешният министър Карл Нехамер на пресконференция тази сутрин.

Един от нападателите беше ликвидиран от полицията, но продължава издирването на най-малко още един екстремист. „Преживяхме вчера атака, извършена от най-малко един ислямистки терорист“, каза пред журналисти Нехамер, като определи убития като „симпатизант на „Ислямска държава“.

Жертвите са двама мъже и една жена, 15 са ранените, като 7 от тях са в тежко състояние. Сред тях има и полицай.

По първоначални данни застреляният от полицията атентатор е носел бутафорен колан с експлозиви.

Гражданите са посъветвани да не излизат от домовете си.

Около 17 ч. вчера следобед са били публикувани заплахи в социалните мрежи, че „в името на Аллах, тази битка няма да приключи в Ирак и Сирия“, посочи пред bTV и журналистът Миа Сантова, която живее във Виена на метри от мястото на стрелбата.

В метрото пред очите ми спираха и арестуваха всички тъмнокожи младежи, разказа пред bTV Кристина Асенова, която е била заварена от атаката в операта.

Съдейки по фактите, този терористичен акт е бил организиран като локация пред и около синагогата, отбеляза и българският консул Ивайло Върбанов. Той отбеляза, че няма точна информация за мотива, но „много умело“ атентаторите са използвали факта, че вчера вечерта беше последната възможност за жителите и гостите на града да излизат свободно преди налагането на нови строги противоепидемични мерки.

Върбанов коментира, че властите са изненадани от случилото се, защото Австрия се слави с дългогодишна демокрация и мирно съжителство на различните религии.

До момента няма данни за пострадали български граждани, няма и такива, които да са потърсили съдействие от нашите дипломати.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!