Стрелба на шест локации в центъра на Виена. Информацията към момента е за загинали и ранени, а извършителите са повече от един. Първоначално беше съобщено за престрелка пред синагогата в града, след това стана ясно, че нападения е имало и на други места.

Има данни тежко за ранен служител на реда и пострадали граждани. В телевизионно интервю пред ORF вътрешният министър Карл Нехамер определи нападенията като терористична атака и уточни, че няколко души са участвали в организацията. По думите му най-вероятно има и загинали при престрелката.

"В момента мога да потвърдя, че вярваме, че това е очевидна терористична атака", уточни Нехамер.

Малко по-късно от Спешна помощ потвърдиха за един загинал, но отказаха да коментират идентичността на жертвата. Не беше уточнен и броят на пострадалите. По непотвърдени данни става въпрос за 15 души, седем, от които са тежко ранени.

В момента тече полицейска операция. Силите на реда съобщават за един задържан. По информация на австрийския вестник Kronen Zeitung един от стрелците се е самовзривил. 

Снимка: Reuters

Жителите на австрийската столица бяха предупредени да не напускат жилищата си. Полицията ги призова да не споделят снимки и видеа от мястото на инцидента в социалните мрежи, а да ги изпращат на тях.

Ръководителят на еврейската общност в Австрия Оскар Дойч коментира, че не е сигурен дали цел е била синагогата, или някой от офисите в района, защото молитвеният дом е бил затворен по време на инцидента.

Снимка: Reuters

В медиите се появи и информация за заложници, но тя все още не официално потвърдена. Експерти коментират, че денят за нападението не е избран случайно, защото центърът на Виена е бил препълнен - от утре в Австрия влиза в сила национална карантина. 

Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата във Виена, информира МВнР. Посолството ни е във връзка с местните власти. Зрителка на bTV съобщи, че по време на нападението е била в операта във Виена, а в момента на посетителите не им се позволява да излязат с цел сигурност. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!