Франция е в задънена политическа улица. Бързо сключеният ляв съюз победи крайната десница, но не успя да си осигури мнозинство.

Във френския парламент има 577 депутатски места. Лявата коалиция вероятно ще заеме 182 от тях. Партията на Еманюел Макрон – 168, а „Национален сбор“ на Марин льо Пен – 143. Предстои да станат ясни финалните резултати, уточняват от Би Би Си.

В страната предстои напрегнат политически ден. Очаква се премиерът Габриел Атал да подаде оставка. Все още няма и официално изявление от страна на Еманюел Макрон. Ето и отговорите на най-важните въпроси.

Какво означават резултатите във Франция?

Крайнодесните на Льо Пен поведоха на първия тур на изборите в страната и се появиха сериозни опасения, че и на втори тур могат да повторят резултата си. Ако това се беше случило, това щеше да е първото крайнодясно правителство от Втората световна война насам. Резултатите от втория тур показаха ясно, че французите не искат да дават властта в ръцете на Льо Пен – дори и това да значи фрагментиран парламент.

Снимка: Getty Images

Кои са в лявата коалиция?

Лявата коалиция е съставена от няколко по-малки партии: крайнолявата „Непокорна франция“, по-умерената Социалистическа партия, зелената Екологична партия, Френската комунистическа партия, ориентираните център-ляво Place Publique, както и други малки политически формации.

 

Коалицията се появи само дни след като Еманюел Макрон обяви изненадващите парламентарни избори.

Според последните данни за резултатите левият блок има 182 места в парламента, но е и абсолютно мнозинство, за да управлява спокойно.

Друг проблем е, че коалицията няма ясно изявен лидер и кой ще бъде номинацията им за премиер. Най-разпознаваемата и противоречива фигура е Жан-Люк Меланшон – 72-годишен популист и лидер на партията „Непокорна Франция“.

Политиките, които коалицията представиха, за да привлекат избиратели, включваха сериозна икономическа платформа, обещание за вдигане на минималната работна заплата, фиксиран таван на цените на основни стоки, както и тотално премахване на изключително непопулярната пенсионна реформа на Макрон. Относно външната политика, от лявата коалиция заявиха, че дойдат ли на власт, веднага ще признаят Палестина за държава и ще поискат Израел и „Хамас“ да спрат огъня в Ивицата Газа.

Снимка: Getty Images

Реакциите са смесени

По улиците на Париж се чуха щастливи възгласи след като стана ясно, че се очертава победа за лявата коалиция. Жан-Люк Меланшон определи резултатите като „сериозно успокоение за по-голямата част от хората в страната“. В същото време крайнодесният опонент Жордан Бардела каза, че „Франция е хвърлена в несигурност и нестабилност“.

Снимка: Getty Images

Кой ще бъде следващият премиер?

Протежето на Макрон – Габриел Атал предстои да подаде оставка, но все още не е ясно кой ще го наследи. Резултатите от неделя означават, че Макрон е изправен пред възможността да назначи ляв политик на поста, като част от рядко случващата се уговорка, позната с името „съжителство“.

Едва ли Макрон ще успее да се разбере с новото правителство. Членове на партията му коментираха анонимно пред Си Ен Ен, че ще откажат да работят с левите, защото „те са също толкова крайни колкото „Национален сбор“.

Снимка: Getty Images

Ситуацията е сложна

Бившият премиер Едуар Филип и близък съюзник на Макрон коментира, че изненадващото решение на президента да проведе нови избори в страната е довело до сериозни неясноти. „Истината е, че нито един от политическите блокове в този парламент няма да има мнозинство, за да управлява. Централните политически сили носят отговорност да останат. Те трябва безкомпромисно да следват идеята за създаване на сътрудничество, което ще стабилизира политическата ситуация в страната“, коментира Филип.

Снимка: Getty Images

Какво се случва с „Национален сбор“?

Макар вторият тур на изборите във Франция да показа, че държавата не е готова за крайнодясно управление, анализатори коментират, че „Национален сбор“ са се превърнали в незаобиколима сила в парламента.

Партията на Марин льо Пен извървя сериозен път от предишните избори досега. През 2017 г. те печелят едва 8 места, през 2022 г. – 89, а сега – „Национален сбор“ ще има между 132 и 152 места.

За разлика от лявата коалиция, „Национален сбор“ не е партия от вчера и вече имат сериозна и сложна история във Франция.

Снимка: Getty Images

„Национален сбор“ загуби от алианс на позора“, заяви настоящият лидер на крайнодясната партия Жордан Бардела. Той благодари на французите, преди да се обърне директно към Макрон.

„Президентът и Габриел Атал играят опасни игри. Макрон изпрати страната ни в несигурност и нестабилност“, заяви още той.

На този фон, на много места в страната избухнаха сблъсъци между привърженици на различните партии, които празнуваха резултатите от вота.