Десницата по всяка вероятност ще остане първата група в бъдещия Европейски парламент пред социалдемократите. Това сочат данните от последните допитвания до общественото мнение, направени пет дни преди европейските избори, на които евроскептиците се очаква да бележат силен напредък, коментира АФП.

Според сайта Пол Уоч, който обединява и анализира допитвания, направени в 28-те страни членки на ЕС, групата на Европейската народна партия се очертава да получи 217 места в ЕП, което е с 58 по-малко в сравнение с изборите от 2009 г.

Социалистите се очертава да получат 201 места в EП, което е със 7 места по-малко в сравнение с изборите преди пет години. Евроскептичните затвърждават пробива си, показва още сайтът Пол Уоч и посочва, че се очертава те да спечелят общо стотина места, което е три пъти повече в сравнение с настоящия състав на ЕП.

Евроскептиците обаче са доста разнородно движение, в което влизат крайнодесни партии като френския Национален фронт и холандската Партията на свободата, ултранационалистически формации, като унгарската „Йоббик”, дори неонацистки формирования като гръцката „Златна зора” и популистки движения като италианското движение „5 звезди”.

Радикалната левица, шестата сила в настоящия ЕП, трябва да отбележи ясен напредък, посочва още сайтът Пол Уоч. С 53 места тя ще стане четвъртата парламентарна сила в новия парламент, точно след либералите (59 места), но преди Зелените (44 места) и британските и полските консерватори (42 места), като всички те „губят скорост".

Този възход на радикалната левица се вижда ясно в страните, най-тежко засегнати от програми за строги икономии, като Гърция, където „Сириза” бележи възход, но също и Испания и Ирландия, показва също така изследването на сайта Пол Уоч.

Сайтът припомня, че освен статистическите грешки самото съставяне на групи в бъдещия ЕП може да крие изненади. Такава изненада може да поднесе например Движение „5 звезди” и двайсетината му депутати, за които не се знае с кого ще искат да съставят парламентарна група. Ако се присъединят към еврофобски настроените депутати, водени от Партията на независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж, последният може да удвои броя на депутатите си и да се окаже в битка с либералите за ранга на трета по големина парламентарна група.

Освен това група от над 35 депутати би трябвало да може да се сформира около Национален фронт и Партията на свободата.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)