Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел. Лидерите на Европейския съюз се срещат за първи път очи в очи след месеци на онлайн разговори заради пандемията от новия коронавирус.

Европейският съвет ще заседава днес и утре в Брюксел, за да потърси отново съгласие за разпределянето на бюджета на Европейския съюз до 2027 година.

Държавите не подкрепят единодушно предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел бюджетът да бъде 1,824 трилиона евро, от които 750 милиарда да бъдат насочени към фонд за икономическо възстановяване от COVID-19 кризата. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че предстоят трудни преговори.

"Позициите са все още много далеч една от друга. Не мога да ви кажа дали ще намерим решение в петък и събота”, заяви Меркел.

"Може да се наложат някои компромиси, но трябва да бъдем сигурни, че ще постигнем амбициозно решение, защото нашите граждани не очакват нищо по-малко от нас“, заяви Кириакис Мицотакис, министър-председател на Гърция.

Планът за възстановяване, подкрепян от Франция и Германия, предвижда 500 милиарда в грантове и субсидии и 250 милиарда в заеми. Той обаче среща съпротива от няколко по-пестеливи скандинавски страни, начело с Нидерландия.

Южните държави, като Испания и Италия, настояват за спешно решение. Икономиките им са сред най-сериозно пострадалите от пандемията на коронавируса, която отне живота на над 63 000 души в двете страни.
България очаква близо 13 милиарда евро от фонда за възстановяване, като 692-а милиона още тази година.

Предвижда се най-голямата част от бюджета да бъде заделена за зелени и дигитални инвестиции и реформи. Около 20 на сто от средствата може да отидат за климатични проекти. Според вътрешни източници вероятността от постигане на съгласие тази седмица е слаба.