Пореден опит предстои днес чрез видеоконференция да се постигне компромис между евролидерите за разпределянето на Фонда за възстановяване от коронавируса и за бъдещия бюджет на Съюза.

На масата за преговори е предложението за Европейската комисия – 750 млрд. евро за Фонда за възстановяване. Германия и Франция се застъпиха по-голямата част от тях да се разпределя като субсидии, което облагодетелства най-засегнатите от епидемията Италия и Испания.

„Пестеливите“ страни обаче – Австрия, Дания, Финландия, Нидерландия и Швеция - не желаят да носят обща отговорност и настояват парите за справяне с кризата от коронавируса да се отпускат като заеми.

Бюджетът на ЕС за следващите 7 години е другата гореща тема. Богатите страни, които са и нетни платци в бюджета на Съюза, желаят отстъпки за вноските им. Страните от Централна и Източна Европа пък настояват за амбициозен бюджет, заради основните за тях кохезионни фондове.

Днешния Европейски съвет чрез видеоконференция вероятно ще бъде само подготовка за следваща лидерска среща през юли, на която ще се преговоря лице в лице.