Европейският съюз не е успял да изпълни целта, поставена от Европейската комисия, да ваксинира до края на март срещу коронавирус 80% от здравните работници и от хората над 80 години, предаде ДПА. Нито една държава от общността не е изпълнила тази цел, показват данните, публикувани от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ЕЦКПЗ).

Средно за ЕС 56,7 процента от хората на възраст над 80 години и 60 на сто от здравните работници са получили първа доза ваксина, според статистиката, актуализирана днес.

В България, например, посочва агенцията, само 5,1 на сто от населението над 80-годишна възраст е получило първа доза ваксина. На другия полюс - в Малта са ваксинирани 95,3 на сто от хората в тази възрастова група, а в Ирландия - 94,1 процента.

Тази разлика до голяма степен може да бъде обяснена с разлика в приоритетите в националните ваксинационни програми. В България не се дава предимство на граждани, които са над 80-годишна възраст, и само 0,7 на сто от представителите на тази възрастова група са напълно имунизирани, отбелязва ДПА.

Броят е дори по-малък за напълно ваксинираните: получилите две дози хора над 80 години са само 27,4 процента, а здравните работници - 47 на сто.

Въпреки усилията за разпределяне на ваксините по равно в рамките на блока, темпът на имунизиране се различава силно за отделните държави, отбелязва ДПА.

Що се отнася до ваксинирането на здравните работници, там също има големи разлики - Унгария е първенец и съобщава, че е поставила по две дози на практика всички свои здравни служители. Това е в рязък контраст с Дания, където имунизираните от тази професионална група са 10,4 на сто.

Повечето държави от ЕС обаче не са изпратили данни как върви ваксинирането на здравните работници и това затруднява общата преценка.

Германия е една от страните, която не подава информация на ЕЦКПЗ. Говорител на института "Роберт Кох" обясни, че няма общи данни за страната, тъй като само 9 от 16-те федерални провинции са изпратили данни.

Освен разликите във ваксинационните стратегии, няколко държави се оплакаха, че не получават достатъчно дози ваксини за населението си.

Европейската комисия обаче изглежда хвърли върху националните правителства вината за това, че не са постигнали поставените от нея ваксинационни цели, отбелязва ДПА.

Разпратени са били достатъчно ваксини, за да покрият тези целеви групи, каза вчера пред журналисти говорителката на ЕК Дана Спинант. Днес Спинант заяви, че до края на седмицата държавите от общността ще получат 107 милиона дози.

От 30 януари ЕС е изнесъл 68,3 милиона дози за 41 страни. От общо 491 поискани разрешителни за износ са били одобрени 483, каза Спинант. Едно е отхвърлено, а 7 са в процес на проучване.