България продължава да е последна по ваксиниране срещу коронавирус в Европейския съюз.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заразните заболявания у нас малко над 5 % от населението е получило първа доза, а с поставена втора доза са едва около 1%.

Първата позиция е за Малта. Там са обхванати 18% с първа доза, а 8% - с втора доза.

Снимка: bTV
Висок е и процентът в Унгария, но властите там извършват имунизации и с руската, и с китайска ваксина, които не са разрешени от Европейската агенция по лекарствата.

В първата тройка е и Финландия.

При съседите - Гърция е обхванала 10% с първа доза и 5% с втора доза.  Румъния - съответно малко над 9 на сто и около 5 на сто.    

Това са общите данни. А конкретно за възрастното население - страната ни е на предпоследно място.

Снимка: bTV

Средно за ЕС данните са за 23 на сто ваксинирани с две дози. У нас под 1 процент от хората над 70-годишна възраст са получили и двете дози. 

Малта е първа в класацията. С двете дози там вече са обхванати над 65% от възрастните над 80-години и близо 5% от населението, което над 70 години.

Втората позиция е за Дания със съответно над 45 %процента и над 6%.

На трето място е Словения, данните - 39% и близо 4 %.

Гърция също е сред страните, където вече голям процент от възрастите са напълно имунизирани.

Снимка: bTV

80-годишната Людмила Христова се е записала за имунизация с „АстраЗенека“ при личния си лекар, защото няма други ваксини.

Снимка: bTV

„Исках за „Пфайзер“, но сега като се срещнах с личната си лекарка, тя ми каза, че и при „Пфайзер“ има също смущения, но това са много единични случаи“, споделя Людмила Христова.

Казва, че вярва в науката и затова е решила да се ваксинира с каквото има.

За други производителят няма значение, защото изобщо не искат ваксина.  

И двамата попадат в четвъртата приоритетна ваксинационна фаза. В нея право на имунизация имат хората над 65 години и тези с придружаващи хронични заболявания.

В кабинета на д-р Георги Миндов има налични 2 флакона на „АстраЗенека“, за които обаче няма желаещи. Заради проверките и спирането на препарата преди няколко дни, хората, записани в списъците му, се отписали.

„Има и чакащи от приоритетната група за други ваксини, не искат, имат съображения и те са общо достъпни. Хората се страхуват. И аз не настоявам, не искам да ги насилвам“, казва Д-р Георги Миндов - председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Снимка: bTV

1 милион и 500 хиляди са хората над 65 години в България, които подлежат на ваксинация, според ваксинационния план на здравното министерство.

Снимка: bTV

В същото време статистиката им отчита поставени дози, но не на хора над 65, а на такива над 60 години. И те са под 140 хиляди дози.

„Повече от половината от ваксинираните до момента са от тази таргетна група, то върви със същата скорост, с която върви и другото ваксиниране“, обясни
проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Здравният министър заяви още, че когато дойдат още ваксини, е възможно да има половин милион ваксинирани българи до началото на април.