Австрийският канцлер Себастиан Курц разкритикува остро политиката на разпределение на ваксините в ЕС. Това стана на спешно свикана пресконференция днес.

Дозите не се разпределят, както е договорено, според броя на населението на отделните страни членки, заяви Курц. Той спомена за улики, че е имало допълнителни уговорки на "базар" между отделни държави членки и фармацевтичната индустрия.

И докато Австрия е "по средата" при разпределение на дозите и досега не може да се оплаче от загуби, държави като България са особено ощетени, заяви Курц. Според него ако тенденцията се запази, точно тези страни ще могат да ваксинират населението си едва в края на лятото или дори през есента.

За разлика от тях други държави може да са готови още в края на май. Като пример Курц посочи, че Малта, съотнесено към броя на населението, ще е получила до края на юни три пъти повече ваксини отколкото България.

Нидерландия ще получи дотогава двойно повече дози от Хърватия. Малта се откроява с голям брой ваксини, България - с малък, даде отбеляза Курц.

Като причина за това австрийският канцлер посочи допълнителни преговори, състояли се в така наречения "Управляващ борд" (Steering Board) на ЕС. Там се е създал един вид "базар", където вероятно са направени допълнителни договорки между държавите членки и фармацевтичните компании.

"Договорите на тази институция са тайни", заяви Курц, без да даде подробности. Освен това според австрийския канцлер има планове практиката ваксините да не се разпределят според броя на населението да бъде продължи и през идните месеци.

Курц настоя за пълна прозрачност и честно разпределение. На национално ниво той е на едно мнение с вицеканцлера Вернер Коглер, че трябва да се разкрие кой е подписал възможни допълнителни договори и защо това е в разрез с общата европейска цел за равноправно разпределение.

В първа реакция по случая Европейската комисия отхвърли предположението, че има отклонения от предварително договорената зависимост между числеността на населението и броя на ваксините, съобщават австрийски медии. Самите държави са имали възможност да заяват по-големи или по-малки количества в Управляващия борд. "В този контекст е възможно да се договорят по-различни количества", заявил говорител на Комисията. Решенията в борда се взимат общо от Комисията и държавите.

Комисията държи на своята цел до края на лятото всички пълнолетни граждани на ЕС да бъдат ваксинирани.

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с австрийския канцлер и изрази подкрепа за инициативата му да бъде внимателно разгледан начинът на доставка и разпределение на ваксините, договорени от Европейската комисия, към държавите членки на ЕС, съобщиха от правителствената информационна служба.

Според Борисов е необходимо дистрибуцията на ваксините да се реализира на принципа, около който се обединиха държавните и правителствени ръководители по време на заседанието на Европейския съвет на 21 януари.

Тогава в заключенията, направени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел беше посочено, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база населението на страните членки.

Премиерът Бойко Борисов е изразил признателност към председателя на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен и нейния екип за работата, която те свършиха по сключването на договорите и осигуряването на ваксини за целия ЕС.

„Вече повече от година заедно се борим срещу разпространението на COVID-19. Обединихме усилията си, защото знаем, че сме по-силни, когато сме единни и че никоя държава няма да е защитена от COVID-19, освен  ако всички не сме в безопасност“, категоричен  беше българският министър-председател. Премиерът Борисов напомни за  началото на пандемията, когато България беше една от първите държави, която успя бързо да реорганизира производството си, така че да започне да произвежда защитни средства, обезпечавайки своите нужди и предлагайки подкрепа на други държави да запълнят липсите си. „Така солидарно трябва да продължим и занапред“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов. По думите му е въпрос на солидарност всички държави членки да имат еднакъв достъп до важния ресурс, каквито са ваксините срещу COVID-19.

В рамките на телефонния разговор премиерът Борисов и канцлерът Курц са обсъдили ситуацията с пандемията в България и Австрия и са обменили опит по отношение на борбата срещу разпространението на COVID-19, и трудностите, пред които държавите са изправени в условията на световната  криза.