Европейският съюз досега е получил 107 милиона дози ваксина срещу COVID-19, съобщи днес Европейската комисия. Най-големи са доставките от ваксината на "Пфайзер" (67,25 милиона дози).

От ваксината на "АстраЗенека" са доставени 29,8 милиона дози (около една четвърт от очакваните количества до края на март), а от препарата на "Модерна" са пристигнали 9,8 милиона дози. Общо всички дози са достатъчни за ваксинирането на 53,5 милиона души.

Говорител на комисията потвърди, че държавите от ЕС продължават да обсъждат как да бъдат разпределени 10 милиона дози от ваксината на "Пфайзер", които ще бъдат получени предсрочно.

Според предложение на португалското председателство на Съвета на ЕС, цитирано днес в медиите, тези дози може да бъдат разпределени след юни, като 2,86 милиона да бъдат насочени към България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия, поръчали най-малко от посочената ваксина.

По думите на говорителя днес се очаква Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да представи допълнение към становището си за ваксината на "АстраЗенека".

По-рано ЕМА съобщи, че по-задълбочена оценка може да се очаква във втората седмица на април. Агенцията събира допълнителни данни от държавите в ЕС заради опасенията, че ваксината не е напълно безопасна за всички.

Говорителят добави, че досега ЕС е изнесъл 68,3 милиона дози ваксини към 41 държави по света. Одобрени са 483 заявки за износ, една е отхвърлена, а по седем се очаква решение.