Засега не можем ясно да изключим връзката между образуването на кръвни съсиреци и ваксината на „АстраЗенека“ срещу коронавируса. Това заяви директорът на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук пред комисията на ЕП по здравеопазването, цитирана от БТА.

Проверката на въздействието на ваксината продължава, като Кук добави, че е естествено да има подобни случаи, когато се ваксинират милиони хора.

„Все още не може да се направят ясни заключения дали тромбозите, свързани с инсулти, инфаркти и белодробни емболии от тази ваксина настъпват по-често при жени под 55-годишна възраст и пушачи, защото данните засега не са достатъчни“, казва Кук.

В момента ЕМА оценява три обещаващи лекарства срещу коронавируса. Предстои също представители на агенцията да посетят руски завод за производството на ваксината „Спутник“.

„ЕМА продължава оценката на руската ваксина, както и на препаратите на „Новавакс“ и „КюрВак“, казва Кук.

Тя съобщи още, че доставките на ваксината на „Янсен“ ще започнат от края на април. Ефективността й е 67%.

На заседанието присъства и Сандра Галина, ръководител на отдела по здравеопазване на Европейската комисия. Тя каза, че до края на юни ЕС очаква да получи дозите ваксини, необходими за имунизирането до края на септември на 70 на сто от пълнолетните европейци.

„Случаят с „АстраЗенека“ създаде репутационен проблем за ЕС и държавите от Общността“, смята Галина. По нейни думи „Пфайзер“ и „Модерна“ спазват договорите си и изрази неразбиране защо хората недоволстват, след като все пак в ЕС има ваксини.