Смятаме, че знаем всичко за принц Филип, но сякаш неговият истински образ остава скрит зад магията на титлата и ролята му? Какъв е в действителност той - извън протокола и светлините на прожекторите? Ели Хауърт, журналист и последен директор на българската секция на Би Би Си, се включва с коментар пред Васил Христов от Лондон.

"Много е интересно колко много неща научихме за него сега", каза Хауърт.

"Кралицата беше казала, когато му отдаде почест, че той никога няма да се поиска да се признае дълга, който Великобритания му дължи", допълва тя.

"Той е много известен с нещата, които е правил през живота си - 13 години е бил във флота, бил се е във Втората световна война и то точно, когато неговите сестри са били омъжени за офицери в нацистка Германия", каза Хауърт.

"Той има многостранни интереси - едно от нещата, които развива, е инженерните науки - той създава Кралската академия. Той казва, че това, което не е създал Господ, го е създал инженер", допълва тя.

"Той казва, че иска да направи животът на бъдещите поколения малко по-поносим", каза Хауърт.

"Затова развива науките, развива изкуствата и най-важното - иска да се запази природата и дивите животни", допълва журналистката.

"Виждала съм го два пъти, без да имам възможност да говоря с него - в Бъкингамския дворец и в Би Би Си", споделя тя.

"Той е една много силна личност с чувство за хумор. Измъкнат е от щайга за портокали в Гърция като бебе, майка му е имала психически проблеми. Не са искали да се жени за кралицата, също така", казва Хауърт.

Вижте какво още сподели Ели Хауърт във видеото горе.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!