България подаде знак, че ще спре схемите за даване на гражданство срещу инвестиции и Европейската комисия се надява да види резултат. Това беше заявено днес в Брюксел при представянето на първия доклад за рисковете свързани с издаването на така наречените "златни паспорти" и "златни визи".

Първият доклад за т.нар. "златни паспорти" се отнася до всички страни, но посочва конкретни проблеми само в някои от тях. Според ЕК в България, Малта и Кипър условията за получаване на гражданство в замяна на инвестиции са по-малко строги в сравнение с процедурите в други страни. ЕК се е интересувала от критериите в оценката на кандидатите, както и от наличието на проверки, след като вече са издадени паспорти срещу инвестиции.

Снимка: bTV

„Откровено казано, не можах да проследя от съвсем отблизо българската схема, защото преди известно време получих предварителна информация, че България възнамерява да премахне възможността за даване на гражданство срещу инвестиции и очакваме, че страната ще продължи в тази насока. Надявам се, че ще видим и осезаеми резултати”, каза еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова.

Сред кандидатите за паспорт, както и сред тези, които искат право на пребиваване, е възможно да има такива, които се укриват от съдебно преследване или пък желаят да прикрият произхода на средствата си. Възможно е да избягват блокиране на сметки в собствените им страни, смята ЕК.

Държавите членки трябва да поемат отговорност за разследвания и да прилагат разпоредбите на европейското законодателство, се препоръчва в текста. 

„Добре е да се знае, че както схемите за гражданство срещу инвестиции, така и схемите за право на пребиваване, предполагат прехвърляне на огромни парични средства отвън към ЕС. Т.е. рисковете, свързани с пране на пари и корупция, са съвсем очевидни”, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

ЕК създава експертна група с цел проверка на прозрачността и управлението на схемите за даване на гражданство или право на пребиваване. Тя ще започне да работи тази година.

За последните 4 години 50 чужденци са получили гражданство срещу инвестиции у нас. Миналата година осем чужденци са инвестирали у нас 491 милиона лева. Сред получилите български паспорт има руснаци, пакистанци и египтяни. 

Мярката на правителството за отпадане на възможността чужди граждани да получават български паспорт срещу бързи инвестиции в акции, ценни книжа и доверителни сметки съвпада с препоръките на ЕК, но е резултат и от работа на експерти, която е продължила една година, обясни министърът на икономиката.

„Инвеститори , които се занимават реално с производство и създават работни места, тези текстове не ги засягат. Говорим само за тези т.нар. „бързи инвестиции” – срещу пари даване на право на пребиваване и последващо гражданство”, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Към момента няма законова процедура, която да позволи отнемането на гражданството на тези 50 души. Ние не казваме, че тази инвестиция не е реална, казваме, че България няма принос от тези инвестиции. Няма работни места и икономически растеж за страната ни”, заяви заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.