След арестите в Агенцията за българите в чужбина стана ясно, че тарифата за продажба на български паспорти е стигала до 5000 евро. Сега кандидатите ще подават документи и ще си записват интервюта за гражданство само онлайн.

От правосъдното министерство отчитат бум на кандидатите за българи през 2018 г.

Над 22 000 души са поискали български паспорт, почти две трети от тях са одобрени, но близо 8 000 преписки са върнати.

Снимка: bTV

Съветът по гражданство е отказал да одобри документите на повече от 1500 души, а 5800 молби са върнати на Агенцията за допълнителни проверки.

Снимка: bTV


Причините за това: липса на доказателства за български произход, на свидетелства за съдимост, както и криминални регистрации на кандидатите в държавите, от които идват.

Снимка: bTV


Бранко от Крива Паланка е един от хилядите, които чакат документите си от Агенцията за българите в чужбина.

„В предишните години – за 15 дни, за 30 дни. А сега се чека година време”, сподели той.  

Всеки, който си е плащал между 300 и 500 евро, обаче е получавал документите си веднага, стана ясно след акцията на прокуратурата. Новият временен шеф на агенцията отказа коментар за забавените преписки. В писмена позиция обаче обясни, че само през 2018 г. кандидатите са над 15 000.

Снимка: bTV


"Ако трябва да се съобразяваме с възможностите на Агенцията към момента, то приемането на заявления не трябва да надхвърля 10 000 годишно.... По приемането, обработката и издаването им работят точно осем души.", написа и.д. председател на ДАБЧ Димитър Владимиров.

За да съкратят процедурата и голямото чакане за паспорт от правосъдното министерство, въведоха онлайн резервации и проследяване на документите по интернет. 

„На кандидатите не им се налага няколко пъти да идват в Министерството на правосъдието – първоначално за подаване на документи, след това за провеждане или за отстраняване на нередовностите в документите”, заяви зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Много от документите - като разрешителни за пребиваване в България -министерството вече ще си набавя само.