Един починал и над 75 заразени: Опасен ли е лукът в „Макдоналдс“?

Епидемията се разпространи в 13 щата, властите още търсят причината

Снимка: Getty Images

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  21:03 ч. 26.10.2024 г.
 

Над 75 са вече потвърдените случаи на заболели след яденето на определен бургер от „Макдоналдс“. Според американския здравен орган CDC 42-ма от болните са казали, че са се почувствали зле, след като са яли във веригата за бързо хранене.

Най-малко 22 от заразените са имали нужда от болнично лечение, съобщава германското издание „Шпигел“ и допълва, че двама души са развили хемолитично-уремичен синдром (HUS).

Този синдром може да доведе до остра бъбречна недостатъчност и да бъде фатален за човека. Той се развива в следствие на инфекцията с бактерията Ешерихия коли.

Един мъртъв, много болни

Американските власти разследват епидемията, след като хора в 13 щата се разболяха между 27 септември и 10 октомври. Един от заболелите почина, припомня „Шпигел“.

Според първоначалните резултати от разследването на FDA (Агенцията по храните и лекарствата в САЩ) причините за масовото заразяване с Ешерихия коли е в нарязания лук, който се слага в т.нар. Quarter Pounder Burger (американски аналог на Hamburger Royall в Европа).

 

Властите обаче не изключват причината да е и в самото хлебче, която се използва за приготвянето на бургера.

Предприети мерки

Компанията, която доставя някои продукти за хамбургерите на „Макдоналдс“, спря да подготвя лука за сандвичите, а веригата за бързо хранене вече не предлага Quarter Pounder Burger. 

В края на работната седмица от „Макдоналдс“ дори обяви, че повече няма да купува нарязан лук от доставчици, а ще си го приготвят на място от пресни продукти.

Снимка: Getty Images

Американските медии твърдят, че тази мярка са предприели и в сотаналите вериги за бързо хранене – като например KFC, „Пица Хът“ и „Бъргър Кинг“. Те също спряха да влагат предварително нарязан и доставен лук, съобщава телевизия NBC.

Какви са симптомите?

Според Федералния институт за оценка на риска някои щамове на бактерията могат да причинят сериозни заболявания като бъбречна недостатъчност.

Американски експерти обясняват, че типичните симптоми на инфекциозното заболяване включват тежки стомашни спазми, кървава диария и повръщане.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK