Американският президент Доналд Тръмп отново влезе в словесна схватка с медиите зад океана. Той ги обвини, че съдействат за спирането на икономиката, за да намалят шансовете му на следващите избори.

Тръмп е твърдо решен да отмени ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса най-късно до католическия Великден, който се пада на 12 април.

Държавният глава настоява хората да се върнат на работа, въпреки предупрежденията на експертите, че мерките за социална дистанция трябва да са в сила за по-дълго време, за да имат ефект.

„Смотаните масови медии (вместо Mainstream, Тръмп използва LameStream Media  - бел. ред.) са водеща сила в опитите да ме накарат да задържа страната затворена колкото се може по-дълго, в надеждата, че това ще бъде определящо за успеха ми на изборите. Истинските хора искат да се върнат на работа, колкото се може по-скоро“, написа Тръмп в „Туитър“.

На пресконференция в Белия дом същия ден американският президент яростно отрече, че сроковете, които поставя, са пряко свързани с политическите му интереси, пише „Гардиън“.

Снимка: Reuters

„Медиите биха искали да видят как се представям слабо на изборите“, добави той.

Според него определени кръгове се надяват, че при затягане на мерките Съединените щати ще започнат да изнемогват финансово и това ще се отрази на рейтинга му на предстоящия вот.

„Не знам дали това наистина е така, но със сигурност смятам, че има хора във вашата професия, които биха искали това да се случи. Мисля, че е очевидно, че във вашата професия има хора, които пишат фалшиви новини. Те биха искали това да стане, защото свършихме много добра работа – никой не го е правил досега. И сте късметлия, че имате тази група тук за този проблем, защото иначе въобще нямаше да е останала държава“, добави Тръмп в отговор към журналист.

Потвърдените случаи на COVID-19 в САЩ вече надхвърлят 60 хиляди, а местните експерти предупреждават, че последствията ще са катастрофални.

Решението на Тръмп му навлече критики на опонентите му от Демократическата партия. Сред тях е и прекият му опонент на изборите Джо Байдън.

„Вижте, всички искаме да се върнем към нормалното, колкото се може по-скоро. Но трябва да направим много, за да стане това възможно. Трябва да го направим по интелигентен начин – не в някакви произволни или символични срокове“, коментира Байдън.

Той изрази опасения, че ако мерките не бъдат спазени докрай, ще избухне втора вълна на заразата.

В сряда Тръмп призова Конгреса да приеме извънредния пакет от икономически мерки за 2 трлн. долара, договорен от неговата администрация и представители на двете партии в Сената.

В крайна сметка Сенатът в САЩ прие мащабния спасителен план. Той включва по 1,200 долара на глава, 500 милиарда долара за подпомагане на бедстващи компании, включително 25 милиарда долара за авиокомпании, и 367 милиарда долара заеми за поддържане на малкия бизнес.

По материали на "Гардиън"