Случаите на COVID-19 в Съединените щати към този момент са поне 68 489, сочат данните, събирани от Си Ен Ен. До момента смъртните случаи са 1032.

Според д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, пандемията на територията на Щатите се ускорява. По думите му е много важно да се обърне внимание на конкретни територии от страната, които за момента изглежда са „под радара“ на властите.

„Трябва да ускорим тестването и издирването на заразените хора, да ги изолираме и след това да проследим контактите им. Ню Йорк доминира над остатъка от Съединените щати. Около 60% от всички инфекции са в градската част на Ню Йорк, като 56% от всички нови инфекции идват пак от там“, заяви Фаучи.

По думите му някои щати са предприели мерки за ограничаване на заразата прекалено късно.

Болниците в Ню Йорк не смогват

Отново пред Си Ен Ен лекар на територията на Ню Йорк, който избра да остане анонимен, заради притеснение, че може да остане без работа, заяви, че болниците в града вече не смогват със заразените.

„Установихме първите си пациенти с коронавирус и тогава започна същинския кошмар“, казва той.

„Нямаме машини, нямаме легла. Ние сме в Ню Йорк и се случва това! Като в страна от третия свят, направо е немислимо“, допълва лекарят.

По думите му първоначално пациентите били във възрастовата група 70 години и нагоре, но от миналата седмица насам инфекциозните отделения започнали да приемат и пациенти на възраст под 50 години.

„Не мисля, че младите хора осъзнават колко сериозна е тази болест. Преди две седмици животът ни беше тотално различен“, коментира анонимният лекар.