За да избегне тежка рецесия заради коронавирусът, Белият дом огласи план за над един трилион долара, всеки американец да получи спешно чек с държавна помощ.

Правителството иска да изпрати на почти всеки американец чек за над 1000 долара в идните две седмици. От администрацията планират нисколихвени заеми и грантове за бизнесите, както и спасителни помощи за най-засегнатите големи корпорации. Българските бизнеси също разчитат на тези стимули, за да не фалират.

Снимка: btvnovinite.bg
В условия на епидемия българските бизнеси в Съединените щати се опитват да оцелеят. Ресторантите са първите, които пострадаха от ограниченията - могат да продават само храна за дома или доставки, но не и да посрещат клиенти.

Снимка: btvnovinite.bg
„За малкия частен бизнес ще е много трудно. Това не е голяма корпорация, която да има огромни запаси, не може да си позволи да издържи месец поне, така че надявам се да направят нещо - дали ще са данъчни облекчения, кредити, застраховки за безработни“, казва собственицата на български ресторант в Чикаго Нина Цветкова.

Доналд Тръмп обяви, че преговарят с Конгреса за икономически пакет от 1 трилион долара, който да подпомогне всеки американец, малките и средни бизнеси и големите корпорации. През последните дни празните рафтове в магазините са все повече.

Снимка: btvnovinite.bg

„Паниката е огромна, може би защото хората мислят, че трябва да се презапасяват, но това е съвсем излишно“, казва Пенка Минчева, жителка в Чикаго.

В българските магазини обаче изглежда, че все още има всичко, дори и най-търсеното.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме вода, тоалетна хартия, което е дефицит. Но имаме сирене, лютеница, което за нас е плюс и продължават да идват контейнери, няма място за паника“, казва Богдана Стоева, помощник-мениджър в БГ магазин в Чикаго

Много от българите в Чикаго работят в транспортния бизнес. В момента има търсене на шофьори и камиони именно заради честото зареждане на магазините и придвижването на медицинска техника и консумативи.

По-рано тази сряда Доналд Тръмп обяви, че ще увеличи производството на маски и медицинско оборудване. Военните изпращат кораби болници към бреговете на Ню Йорк, където има най-много заразени. А Съединените щати са постигнали споразумение с Канада за взаимно затваряне на границите между двете държави. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!