Немските власти реагираха остро след публикация на вестник Welt am Sonntag, в която се твърди, че американският президент Доналд Тръмп е предложил 1 млрд. долара на биофармацевтична компания за „ексклузивни права“ върху евентуална ваксина срещу COVID-19.

„Тръмп срещу Берлин“ – това гласи заглавието на първа страница в изданието. А немският икономически министър Питър Алтмайер заяви пред телевизия ARD, че „Германия не се продава“.

Според „Гардиън“ в публикацията се твърди, че Тръмп е обявил сумата от 1 млрд. долара на базираната в Тюбинген CureVac, за да осигури потенциалния лек „само за САЩ“.

Материалът предизвика бурни реакции в Берлин. Сред недоволстващите се присъедини и външният минисър Хайко Маас.

„Германските учени заемат главна роля в откриването на лекарство и ваксина като част от глобална мрежа за сътрудничество. Не можем да си позволим ситуация, в която други искат да се сдобият с резултатите от тяхното проучване“, подчерта Маас.

По думите на здравния експерт Ървин Рюдел международната колаборация е важна в момента, не националният интерес. А лидерът на либералната FDP Кристиан Линдер обвини американския президент във воденето на предизборна кампания.

„Очевидно Тръмп ще използва всички налични средства в кампанията“, коментира Линдер.

Здравният министър на Германия Йенс Шпан беше категоричен, че евентуална ваксина от CureVac ще е за целия свят, не за отделни страни.

Представително лице на американските власти заяви, че публикацията е „доста преиграна“ и отхвърли САЩ да търси ваксина само за себе си.

„Американското правителство е разговаряло с повече от 25 компании, които твърдят, че могат да помогнат с ваксина. Повечето от тях вече получиха финансиране от американски инвеститори“, се допълва от лицето.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!