50 милиарда долара отпускат САЩ за борба с коронавируса. От вчера и там има въведено извънредно положение. Съобщава се за хаос по летищата. 

Регистрирани нови 642 случая на заразени с коронавирус, общо заразените са 3000 а жертвите – 60. Доналд Тръмп е с отрицателен тест за COVID-19.

От началото на годината са направени 15 хиляди теста от 370 милиона души население,

Снимка: bTV

Вестник "Ню Йорк таймс" представи кои са най-лошите сценарии за САЩ в създалата се ситуация с новия вирус. Един от тях е, че може да загинат 1,7 милиона души.

Изчисленията показват също, че между 2,4 милиона до 21 милиона души могат да влязат в болница. Страната разполага с около 925 хиляди болнични легла и само една десета от тях са за критични случаи. 

В събота следобед Доналд Тръмп се появи изненадващо на пресконфернция в Белия дом и обяви, че се е тествал за COVID-19.

"Реших го след пресконференцията вчера. Хората ме питаха дали съм си направил тест. Не знам кога ще е готов - ден или два. Пратиха го в лаборатория”, каза американският президент.

Около полунощ неговият лекар изпрати писмо, в което обяви, че президентът не е заразен след срещата му с бразилска делегация, в която е имало болни.

Снимка: bTV

Междувременно от Белия дом добавиха Великобритания и Ирландия към забранителния списък за пътуване до САЩ. А американските граждани и тези със зелени карти трябва да се прибират през един от общо 13 аеропорта.

Снощи на летището в Чикаго се образуваха огромни опашки и на граничните пунктове се чакаше с часове заради допълнителни медицински проверки.

Снимка: bTV

За много от тези хора въпросът е как да се приберат, защото повечето европейски полети до Америка са отменени. Сред тях има и много българи с двойно гражданство или зелени карти като Теди Динева, която живее в Шарлот, Северна Каролина.

"Надявам се да стигна утре. Утре ми е полета, който се наложи да отменя и да нямам проблеми по границите и да стигна жива и здрава до семейството си“, споделя Теди Динева.

Снимка: bTV

И ако тя е успяла вече да се прибере полетите на много наши сънародници са отменени и те остават в Европа.

Доналд Тръмп разкри, че обсъждат с местните власти дали да не въведат ограничения и във вътрешните полети. В 13 щата и още много градове са затворени училищата - това са над 20 милиона деца.

Снимка: bTV

Много бизнеси и магазини са затворени. Круизните кораби са спрени.
Увеселителните паркове на „Дисни“ и „Юнивърсъл“ ще останат празни няколко седмици.

Снимка: bTV

„Дисни Уорлд“ във Флорида е затварял само за урагани и за няколко часа след атаките от 11-и септември.

Спрени са посещенията в старческите домове. А хората панически изкупуват храна, вода, дезинфиктанти и тоалетна хартия.